Sanofi investerer milliarder i kræftsamarbejde

Den franske medicinalkæmpe Sanofi har indgået et samarbejde med det amerikanske biotekselskab Regeneron om udvikling af nye antistoffer til kræftbehandling.

ARKIVFOTO. Den tyske kansler, Angela Merkel ses her på besøger ved Sanofi i Frankfurt, Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om en satsning til en værdi af op mod 2,2 mia. dollar (14,8 mia. kr.). Det fremgår af en meddelelse.

Samarbejdet vil i første omgang fokusere på udvikling af en såkaldt PD-1-hæmmer, der kommer i klinisk fase 1, hvilket er de første studier i mennesker. Der planlægges desuden flere studier i 2016 med nye lægemiddelkandidater.

Ifølge aftalen lægger Sanofi en forudbetaling på 640 mio. dollar til Regeneron. Selskaberne vil samlet investere 1 mia. dollar i udvikling frem til fase 2a, hvoraf Sanofi finansierer tre fjerdedele af beløbet, eller 750 mio. dollar. Desuden vil selskaberne hver bruge 325 mio. dollar på udvikling af PD-1 hæmmeren, Regn2810, og Sanofi har forpligtet sig til at betale en milepæl på 375 mio. dollar, hvis salget af et PD-1-hæmmere når over 2 mia. dollar set over en tolv måneder lang periode. Endelig er selskaberne enige om at flytte 75 mio. dollar til denne nye udviklingssatsning fra et eksisterende antistofsamarbejde.

Regeneron får ansvaret for udvikling frem til og med fase 2a, hvorefter Sanofi har option på yderligere udvikling og kommercialisering.

Aftalen dækker udvikling af såvel monoklonale antistoffer som bispecifikke antistoffer, der retter sig mod forskellige dele af det samme target eller to forskellige targets.

Ud over Regeneron og Sanofi arbejder store selskaber som Merck, Roche, Astrazeneca og Bristol-Myers Squibb med udvikling af PD-1-hæmmere, skriver Bloomberg.

Dansk-noterede Genmab arbejder med udvikling af antistoffer og også bispecifikke antistoffer via sin såkaldte duobody-platform.

Sanofi stiger med 0,6 pct. til 96,63 euro i Paris. I København genvinder Genmab 1,3 pct. til 648 kr. efter et fald på 4,8 pct. mandag.