Samsung gør klar til mobilbetaling

Opkøb af amerikansk selskab vil gøre det muligt at bruge telefonen til betaling i 90 procent af alle butikker med det samme - modsat Apples løsning. Samsung ventes at afsløre detaljer om få uger.

Samsung gør klar til at lancere sin egen mobilbetaling, som umiddelbart kan bruges langt bredere end Apples. Arkivfoto: Andrew Burton, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen på mobilbetalingsområdet mellem de store elektronikgiganter skærpes, efter at sydkoreanske Samsung har købt det amerikanske mobilbetalingsselskab LoopPay og dermed sendt et klart signal om, at Samsung agter at gå ind i en aggressiv konkurrence med ærkerivalen Apple.

Samsung er i færd med at bygge et helt økosystem af software og mobiltjenester op for at skille sine smartphonetelefoner ud fra mængden af øvrige Android-telefoner. Lidt over 80 procent af alle nye smartphonetelefoner i verden kommer med Android som styresystem.

Apple lancerede før årsskiftet sin mobilbetalingstjeneste, Apple Pay, hvor man i udvalgte butikker kan betale ved at trykke på en knap på sin mobiltelefon og dermed få trukket det skyldige beløb. Men det kræver, at de handlende installerer såkaldte NFC-chips i deres betalingssystemer, så mobiltelefonen kan koble sig på dem. Det vægrer mange sig ved, og en række store kæder har deres egne mobilbetalingssystemer.

LoopPays teknologi anvender umiddelbart sammen med magnetstribekortlæsere, som 90 procent af butikkerne allerede har. Dermed kan man umiddelbart betale næsten overalt.

»Hvis man ikke kan løse problemet med at blive accepteret af de handlende ved, at man kan bruge det store flertal af sine kreditkort, så kan det aldrig rigtigt blive ens tegnebog,« siger lederen af Samsungs globale innovationscenter, David Eun.

Mobilproducenterne prøver at skaffe sig øget betydning hos forbrugerne ved at omdanne mobiltelefonen til et kreditkort, fordi man stort set altid har telefonen på sig. Og når man først vænner sig til et mobilbetalingssystem, vil det være mindre sandsynligt, at man senere skifter mærke til en anden telefon, håber producenterne.

Google har også sit betalingssystem, Google Wallet, og internetauktionshuset eBay ejer Paypal, men mobilbetaling har endnu ikke fænget i USA.

Herhjemme har Danske Banks Mobile Pay sat gang i hurtig overførsel af penge, og senest har en lang række af de øvrige bankers fælles Swipp forsøgt at gøre Mobil Pay rangen stridig. Swipp-konsortiet købte i november de fire store teleselskabers mobilbetalingstjeneste Paii, som dog aldrig er nået ret langt fra start.

Samsung har endnu ikke annonceret sin egen mobilbetalingsløsning endnu. Det kan ske på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, som finder sted i Barcelona om et par uger, og hvor Samsung også ventes at lancere sin nye toptelefon, Galaxy S6.

Samsung og LoopPay har forhandlet i flere måneder. Samsung har tidligere investeret i LoopPay men vil ikke oplyse, hvad man har betalt for selskabet.

Apple sagde i januar, at Apple Pay nu kan bruges 220.000 steder i USA. Det er dog, som den amerikanske finansavis Wall Street Journal påpeger, kun en brøkdel af de anslået 12 millioner betalingssteder, der findes i USA.