»3«s kinesiske ejer på storindkøb

Storbritanniens største teleudbyder bliver snart en realitet, når Asiens rigeste mand køber op.

Hongkong-industrimagnaten Li Ka-shing (til venstre) og koncernchefen for hans konglomerat Hutchison Whampoa, Canning Fok (til højre), er igen på opkøb i europæisk teleland. Selskabet ejer 60 procent af det danske mobilselskab »3«. Foto: Tyrone Siu, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU

Asiens rigeste mand og storejer af også det danske mobilselskab »3«, Li Ka-shing, vil med sit største opkøb til dato med ét blive ejer af Storbritanniens største mobilselskab.

Li Ka-shings konglomerat Hutchison Whampoa vil lægge op til 10,25 milliarder pund eller 99,9 milliarder kroner for teleselskabet O2, som den spanske telegigant Telefónica ønsker at skille sig af med efter ejerskab siden 2006. O2 har 22 millioner kunder.

Færre teleselskaber i Europa på vej

I forvejen ejer Hutchison Whampoa det britiske mobilselskab Three, som er søsterselskab til danske »3«, som Li Ka-shing ejer 60 procent af, mens de resterende 40 procent ejes af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB. Selskabet har arbejdet i Europa siden 2000 og har på det seneste øget sit fokus på at købe op i telebranchen her, som har været trængt, siden finanskrisen satte ind.

I de fleste lande i Europa tales der om behovet for at få færre teleselskaber. I Danmark besluttede Telia og Telenor i begyndelsen af december - som det eneste sted i verden - at lade deres to forretninger smelte sammen, så snart konkurrencemyndighederne har sagt god for det. Sidste år blev sammenlægninger og opkøb i Østrig og Irland godkendt af myndighederne. I Irland overtog »3« Telefónicas irske mobilselskab O2.

Ifølge Hutchison Whampoas koncernfinansdirektør, Frank Sixt, vil selskabet invitere kapitalfonde til at købe mindre aktieposter efter overtagelsen af O2 i Storbritannien.

Nylig omstrukturering af forretning

I Storbritannien er der lige nu fire landsdækkende netværk. Three er landets mindste af de fire. Det gamle telemonopol, British Telecom, som i dag blot hedder BT, indledte i december forhandlinger med ejerne af landets største mobilselskab, EE, om en mulig overtagelse.

For to uger siden besluttede Li Ka-shing at dele sin omfattende forretning op i to dele. Den ene skal tage sig af ejendomme, den anden af investeringerne i telebranchen, havne, infrastruktur m.m.

Hutchison Whampoas hidtil største opkøb var overtagelsen i 2011 af det britiske Northumbrian Water Group for omkring 48 milliarder kroner. Købet af O2 vil for seks af de 10,25 milliarder pund blive finansieret gennem banklån.

»3«-kæden arbejder i Danmark, Sverige, Storbritannien, Irland, Østrig, Italien og Hongkong, og Hutchison Whampoa har desuden mobilselskaber i Indonesien, Vietnam og Sri Lanka.