Russisk ølproduktion faldt markant i marts

Carlsberg og de øvrige bryggerier på det russiske marked holdt sig en anelse i ro i marts, da produktionen af øl faldt med 16,7 pct. sammenlignet med samme måned året før. I hele 2015 lyder faldet i produktionen på 5,2 pct.

Carlsberg trodser modgang i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser tal fra det russiske statistikkontor offentliggjort fredag.

I marts var der en produktion på 64,7 mio. dekaliter svarende til 647 mio. liter, hvilket dog var en stigning på 24,4 pct. i forhold til februar.

Man skal dog være varsom med at se alene på ølproduktionen, da det ikke nødvendigvis fortæller noget om det direkte salg, vurderer Frans Høyer, der følger Carlsberg som senioraktieanalytiker i Jyske Bank.

Det skyldes blandt andet, at butikkerne kan fylde og tømme lagre fra måned til måned.

- Man skal passe på med at konkludere for meget på produktionstallene, da de er ekstremt volatile. Men når det er sagt, så kan man ikke komme bort fra, at der står et minus foran, og det kan tyde på, at der er blevet solgt mindre, end man havde forventet. At det er sløjt derovre, det er nok svært at komme udenom, siger Frans Høyer, der har en salgsanbefaling på Carlsberg, til Ritzau Finans.

Jyske Bank har i stedet mere fokus på det direkte salg til forbrugerne, hvor tendensen i 2015 dog også har været nedadgående med faldende volumener, hvilket dog delvist er blevet udjævnet af et forbedret prismiks.

Mens selve salget er presset på det russiske marked, ser det ud til, at Carlsberg har fået en frelsende hånd fra valutasiden, da den russiske rubel er styrket markant i 2015. Sydbank vurderer, at Carlsberg kan hente omkring 500 mio. kr. i øget indtjening i år. Det sker med udgangspunkt i en euro/rubel kurs for 2015 på 60 mod tidligere 80. En euro koster mandag 55,44 rubler, men lå ved indgangen til 2015 i 73,50.

Carlsberg er den største spiller på det russiske ølmarked med en markedsandel på 37,8 pct. målt i volumen ved udgangen af 2014. Den danske bryggerigigant henter omkring 25 pct. af sin indtjening i Rusland.