Rigtige mænd spiser kød

For danske drenge er mad lig med flæskesteg.

Foto: Mads Nissen

Mænd skal spise kød, hvis de vil opfattes som rigtige mænd.

Det viser en ny undersøgelse fra University of British Columbia i Vancouver, hvor mænd og kvinder er blevet sat til at angive karaktertræk hos opdigtede studiekammerater ud fra deres kost.

Undersøgelsen viste altovervejende, at de fiktive personer med en vegetarisk kost blev opfattet som mere dydige og moralske, skriver erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers magasin Food & Culture. Endvidere viste det sig, at mænd, som ikke spiste kød, blev opfattet som værende mindre maskuline end kødspisende mænd. Og det af både kvinder, mænd og andre vegetarer, skriver Food Culture.

Forsker ved Aarhus Universitet, Karen Klitgaard Povlsen, mener, at roden til mændenes kødbesættelse skal findes i et fundamentalt og gammelt ur-ideal.

"Så langt, som vi kan se tilbage i kulturhistorien, har det været kvindeligt at spise lyst, sødt og grønt og maskulint at spise salt, mørkt og kød. Kød er altid blevet forbundet med magt, rigdom og maskulinitet, og det gør sig altså stadig gældende i dag," fortæller hun.

Karen Klitgaard har selv oplevet problemstillingen med mænds kødmani. Hun har for nylig gennemført projektet 'Cool Snack', for Aarhus Universitet, sammen med en gruppe ph.d. studerende, hvor de undersøgte en 4. og 9. klasses forhold til mad.

"Det var nærmest rystende at se, hvor fascinerede drengene var af kød. De blev bedt om at lave en planche med mad og kom tilbage med et papir kun med røde bøffer og flæskesteg. Pigerne derimod var alle meget glade for at lave noget med kage og søde sager," siger Karen Klitgaard Povlsen, lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet.

Drengene i undersøgelsen blev ikke konfronteret med deres valg af de store mængder kød på planchen, men blev i stedet bedt om at beskrive deres livretter, hvor det ikke overraskende viste sig, at kødet i maden var det vigtigste.

Hos Dansk Vegetarforening kender man godt den grønne livsstils maskuline slagside.

"Som vegetar har jeg selv prøvet at få små humoristiske kommentarer, som stikker til spørgsmålet - kan man være en rigtig mand, hvis ikke man kan spise en rigtig bøf? Der eksisterer en fordom om, at vegetarer er mere dydige og kedelige end andre mennesker. Og den fordom tror jeg, at der er rigtig mange vegetariske mænd, der har mødt," siger Sune Borkfelt, formand for Dansk Vegetarforening.

Han mener, problemet ligger i, at mange mennesker ikke ved nok om vegetarisme, og fordommene derfor får frit spil. Og Dansk Vegetarforening har ifølge Sune Borkfelt igen og igen forsøgt at rokke ved dem gængse opfattelse af, at rigtige mænd spiser kød. De har arrangeret vegetargrillfester og dækket historier om vegetarer, der dyrker ekstremsport. Men det er et langt og sejt træk, hvor der skal ruskes op i ældgamle forestillinger.

"Selvfølgelig er vegetariske mænd lige så maskuline som andre. Der findes vegetarer, som kører på motorcykel, gennemfører en ironman, dyrker bodybuilding og alt det der. Men for mig handler det at være maskulin om at tage ansvar og stå ved sine valg og handlinger. Og det gør jeg som vegetar, vil jeg mene," slutter Sune Borkfelt.