Verdens madpriser slår alle rekorder

Aldrig før har fødevarer været så dyre, viser nye tal fra FAO, FNs fødevareorganisation. Og det bliver værre endnu.

Foto: GEORGES GOBET
FAOs prisindeks for fødevarer steg i januar til den højeste værdi, der har været mål i den tid, indekset har eksisteret: 230,7 er det samlede indeks, hvilket betyder, at madpriserne nu er 2,3 gange højere, end de var i gennemsnit i årene 2002 til 2004.

Da den seneste fødevarekrise kulminerede i sommeren 2008, nåede indekset op på 224. Nu er priserne altså oppe på kriseniveau igen, og stigende fødevarepriser har da også dannet baggrund for uroligheder flere steder i verden de sidste par måneder, ikke mindst i Tunesien, hvorfra oprørsstemningen har bredt sig ud over store dele af Nordafrika og Mellemøsten.Alle fødevaretyper på nær kød har oplevet store prisstigninger siden december; kødpriserne er uforandrede. Men mejeriprodukter, spiseolie og sukker er blevet seks procent dyrere alene den seneste måned.

Og prisstigningerne vil fortsætte, mener eksperter.

Ikke mindst fordi prisstigningerne allerede har fået en del lande til at hamstre. I sidste uge fik vi for eksempel nyheden om, at Algeriet øger sine opkøb af hvede, og angiveligt overvejer andre lande at følge efter.

"Det er noget nyt, vi ser her, som giver et forvarsel om, at 2011-2012 kan blive værre end 2010-2011, især nu da Nordafrika er blevet lidt mere politisk ustabilt," sagde FAOs cheføkonom, Abdolreza Abbassian, i den anledning til nyhedsbureauet Bloomberg.Og Ric Deverell, råvareøkonom hos Credit Suisse i London, siger til Financial Times, at priser på landbrugsprodukter "vil fortsætte med at gå højere op frem til midten af 2011." Og han advarer samtidig om, at nye påvirkninger af udbuddet vil kunne give "dramatiske" prisstigninger.

Sådanne påvirkninger af udbuddet står vi for så vidt allerede midt i, nemlig cyklonen Yasi, som hærger Australien.Landet er verdens tredjestørste eksportør af sukkerrør, og uvejret har været med til at presse priserne på sukker-futures op på det højeste i 30 år.

Fødevareprisernes himmelfart er sammen med de stigende energipriser hovedårsagen til, at Europas inflation igen er højere, end den Europæiske Centralbank ønsker. Derfor kan det tænkes, at banken vil vælge at fremskynde den forhøjelse af renten, som alle hidtil har ventet, at vi tidligst ville få hen mod slutningen af året. ECB holder rentemøde i dag, og forventningen er, at banken igen vil udtrykke sin bekymring over den stigende inflation - og måske give et fingerpeg om, at en renteforhøjelse nærmer sig.

Læs FAOs omtale af prisindekset her.