Høje fødevarepriser fremover

Mad og drikke vil blive markant dyrere i mange år fremover. Landbrugets produktion kan ikke længere følge med efterspørgslen.

Foto: Bax Lindhardt

Glem alt om at købe oksekød til 25 kroner halvkiloet og ridset flæskesteg til 12,5 kroner halvkiloet på tilbud i Bilka eller Kvickly.

Prisen på fødevarer er nemlig på vej op i rask tempo, og vil næppe blive lave igen de næste mange år.

Det forudser USAs landbrugsministerium, som peger på, at verdens landmænd slet ikke er i stand til at øge produktionen i takt med, at efterspørgslen stiger.

Allerede i år vil prisen på både hvede, majs og soyabønner sætte rekord, og det vil smitte af på hele produktionskæden og påvirke forbrugerne negativt, skriver Financial Times fredag.

Det er på det årlige Outlook Forum i Washington, der er den største årlige sammenkomst for landbrugserhvervet i USA, at frygten for øget fødevarepriser og inflation trækkes frem.

Udviklingen vil ramme mange fattige udviklingslande særdeles hårdt, eftersom en meget større del af indkomst her bruges på mad og drikke, end i de rige lande.

Prisen på fødevarer, som allerede nu er oppe på det højeste niveau nogensinde, vil stige med mindst tre til fire procent i USA i år, hvilket er pænt mere end den almindelige inflation, forudses det. Kornpriserne er særlig vigtige, eftersom korn bruges som foder til mange dyr og derfor også påvirker kødpriserne.

USA står for 60 procent af verdens eksport af korn, så vejret og hvor meget ekstra de amerikanske bønder vil producere i år bliver meget vigtigt.

Kornpriserne er allerede steget med 90 procent, over det sidste år og det er så meget, at efterspørgslen efter foder til kyllinger og grise er begyndt at falde en smule. Men store og stigende mængder korn bruges fortsat til produktion af biobrædsel, og denne efterspørgsel ventes tilmed at vokse i takt med at oliepriserne stiger.

Der er også et ønske i USA, at mindske afhængigheden af olie, hvilket er med til at skubbe produktionen af ethanol produceret af blandt andet korn op med stigende priser til følge.