Regningen til Samsung eksploderer nu også

Problemerne med den nu stoppede Galaxy Note 7-toptelefon kan koste mobilgiganten op mod 17 milliarder dollars. Alle venter nu på en forklaring - og forventer en fremrykning af en Galaxy S8-telefon. Sagen åbner muligheder for Samsungs konkurrenter.

Det bliver endnu dyrere end hidtil ventet for Samsung, at toptelefonen Galaxy Note 7 sandsynligvis ikke bliver en del af den vigtige julehandel. Her ses Samsungs butik i Manhattan i New York, USA. Arkivfoto: Spencer Platt, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Værdierne rasler stadig ud af Samsung-koncernen, som på en uge er blevet 11 procent mindre værd og nu har udsigt til en endnu større milliardregning end hidtil forventet. Samtidig øges presset for en forklaring på de eksploderende batterier - og hurtigt at få en ny toptelefon på gaden.

Efter ugers uvished valgte Samsung tirsdag helt at indstille produktionen og salget af Galaxy Note 7-telefonen, hvis batterier bliver overophedet og kan eksplodere, hvad der er flere eksempler på. Trods en historisk tilbagekaldelse af 2,5 millioner leverede eller solgte telefoner er episoderne ikke holdt op. Også byttede telefoner meldes at udvikle røg.

Samsung nedjusterer overskud med 15 milliarder kroner

Tilbagekaldelsen er den største i Samsungs historie og kan ifølge analytikere koste selskabet helt op mod 17 milliarder dollars ud fra beregninger om, at Samsung stod til at kunne sælge op mod 19 millioner Galaxy Note 7-telefoner. Hidtil har man talt om en regning på omkring fem milliarder dollars som følge af mistet salg og omkostninger ved at fragte alle tilbagekaldte telefoner til kontrol i Sydkorea, men det var ud fra forventningen om, at salget af telefonen kunne genoptages i løbet af fjerde kvartal.

Her begynder den vigtige julehandel, hvor mange elektronikproducenter henter op mod 30 procent af hele årets omsætning hjem.

Samsung meddelte onsdag morgen, dansk tid, at forventningerne til overskuddet for tredje kvartal nedjusteres fra 7,8 billioner won (46,6 milliarder kroner) til 5,2 billioner won (31 milliarder kroner).

De kinesiske myndigheder meddelte tirsdag, at Samsung i Kina vil tilbagekalde alle 190.984 Galaxy Note 7-telefoner, som er blevet solgt i landet.

Nu skal Samsung forklare sig

»Det er godt, at Samsung har truffet en fast beslutning om Note 7. Nu er der nødt til at komme en forklaring fra Samsung, så kunderne kan forstå, at problemerne ikke vil opstå i de næste telefoner. Samsung skal forklare tydeligt og indrømme, hvad der er gået galt,« siger Kim Hyun-su, investor i IBK Asset Management, som ejer aktier i Samsung, til nyhedsbureauet Reuters.

Forventningen er, at Samsung nu arbejder på at få en ny toptelefon, Galaxy S8, klar så snart som muligt. Normalt bliver Galaxy S-telefonerne præsenteret i forbindelse med verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i marts, men Galaxy Note 7-problemerne øger behovet for hurtigt at få en ny og bedre telefon på markedet.

Samsung er fortsat verdens største mobilproducent. Det vil hele sagen ikke ændre spor på, da der er milevid distance til de nærmeste konkurrenter.

Muligheder for konkurrenterne

Samsungs tilbagetrækning af sin toptelefon har pludselig også givet alle de øvrige Android-mobilproducenter en gylden chance for at erobre territorium. Analytikere mener, at især Samsungs sydkoreanske kollega, LG Electronics, kan udnytte situationen, ligesom Google også netop har lanceret sin helt nye og egne Pixel-telefoner.

Japanske Sony har også her til efteråret lanceret sine nye Xperia ZX- og Xperia X Compact-telefoner, ligeledes med Android.

De fleste holder fast i det mobilstyresystem, som de allerede har, og skifter ikke til et andet, f.eks. fra Android til Apples iOS. Selv om Samsungs anden toptelefon, Galaxy S7 og kollegaen Galaxy S7 Edge, ikke har digital pen, sådan som Galaxy Note 7 har, er de meget roste S7-telefoner stadig et nærliggende valg for dem, der ellers havde bestemt sig til - eller sågar havde købt - en Galaxy Note 7.

Android er verdens mest udbredte mobilstyresystem og ligger på over 86 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner. Apples iOS ligger til sammenligning nu blot på 12,9 procent, i praksis kun på Apples egne iPhones.