Kulørt mobilslagsmål ender i højesteret

Den amerikanske højesteret skal afgøre, hvor meget Samsung skal betale til Apple for at have kopieret Apples iPhone-design.

En Samsung Galaxy 5-smartphone til venstre og en Apple iPhone 5-smartphone til højre - med mange ligheder. I ældre Samsung-modeller har den sydkoreanske mobilgigant ladet sig inspirere lidt for kraftigt af sin amerikanske konkurrent. Nu kommer den endelige regning. Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

Det bliver nu op til den amerikanske højesteret at sætte pris på, hvad - hvis om noget - det skal koste Samsung at have ladet sig inspirere lidt for kraftigt af konkurrenten Apples mobildesign.

Den flere år lange strid kommer tirsdag for USAs øverste domstol, hvor det kulørte slagsmål mellem to af verdens teknologigiganter på ny skal rulles ud. En jury tildelte oprindelig Apple en milliard dollars i erstatning, men beløbet er siden blevet sænket.

Apple er ikke længere det største problem

Under alle omstændigheder er det ikke længere Samsungs største problem. Det har Samsungs egen toptelefon, Galaxy Note 7, overtaget, efter at en lang række batterier i den nye telefon enten er overophedet eller direkte eksploderet. Det har fået Samsung til at tilbagekalde alle 2,5 millioner solgte eller leverede eksemplarer af telefonen - den største tilbagetrækning i historien og med en ventet milliardregning til følge.

I striden mellem Apple og Samsung har en række førende designere vidnet, og der har været fremlagt ofte kulørte beskrivelser af, hvad der er foregået bag linierne hos både Apple og Samsung.

Sagen begyndte, da Apple i 2011 lagde sag an mod Samsung og vandt i en markant afgørelse. Siden er dele af erstatningen blevet sat ned. I dag er et erstatningskrav på 120 millioner dollars - omkring 800 millioner kroner - på spil. Højesteret skal ikke vurdere, om Samsung kopierede Apples iPhone-design. Det spørgsmål er allerede afklaret. I stedet skal Højesteret koncentrere sig om, hvad det skal koste Samsung.

Skyldsspørgsmålet er afgjort

I 2012 vurderede en jury i Californien erstatning til at skulle være på 400 millioner dollars ud fra Samsungs indtjening fra de mobiltelefoner, som har brugt dele af det krænkede design. En føderal jury nedsatte i 2014 erstatningen til 119,6 millioner dollars for de patenter, som Samsung har udnyttet uden at betale Apple, der ejer rettighederne til dem, behørigt.

Samsung siger op til forhandlingerne i Højesteret, at erstatningen er »ude af proportioner« og udelukkende bør udregnes på baggrund af den indtjening, som Samsung har haft på de særlige dele af telefonerne, som krænker Apples patenter. Samsung mener i øvrigt, at designpatentlovene - som er 129 år gamle - er forældede, eftersom en smartphone i dag bygger på dele og teknologier ud fra flere end 200.000 patenter.

Samsung og Apple er med jævne mellemrum mødtes i retten, og udfaldene af sagerne er gået i begge retninger, dog med overvægt til Apples fordel.

Den enes død, den andens brød

Her til efterår er Samsung ufrivilligt blevet Apples bedste allierede, mener Per Hansen, der er investeringsøkonom i svenske Nordnet.

»Det er nu seks uger, siden Apple lancerede sin iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Analytikere og »teknologer« var enige om, at der mere var tale om opgraderinger og ansigtsløftninger end om virkeligt banebrydende nyheder. Apple havde nok udsigt til at få endnu en sællert men ikke noget, som for alvor havde et fænomenalt yderligere vækstpotentiale. Samsungs batteriproblemer med sin Galaxy Note 7 gav initielt et mindre salgsboost til Apple, fordi kunder, som kun var marginale Apple-aficionados, alligevel valgte iPhone 7 frem for Samsungs Galaxy Note 7. Men nu, seks uger sneere, er Samsungs problemer gået fra »slemt« til »meget værre«, og Samsung har totalt spildt en gylden chance for at hale yderligere ind på Apple,« siger Per Hansen.

Han forudser et »efterår horribilis« for Samsung, hvis aktie tirsdag morgen faldt mere end seks procent på børsen i hjemlandet Sydkorea.