Samsung stopper produktion af toptelefon

Krisen fortsætter for verdens største mobilproducent, som nu midlertidigt indstiller produktionen af Galaxy Note 7 efter meldinger om overophedede batterier i byttetelefonerne.

Galaxy Note 7 skulle have været Samsungs nye succes. Nu er det i stedet blevet mobilgigantens mareridt, der bare fortsætter og fortsætter. Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Kim Hong-Ji / Reuters

Samsung indstiller nu midlertidigt produktionen af sin problemramte Galaxy Note 7-toptelefon efter rapporter om, at også de byttede telefoner bliver overophedede og begynder at udvikle røg.

Det skriver flere sydkoreanske og amerikanske medier mandag med kilder i Samsung som ophav. Det er ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap sket i samarbejde med myndighederne i Kina og USA, efter at tre af de største, amerikanske mobilselskaber - AT&T, Verizon og T-Mobile - indstillede bytningen af de nye telefoner. T-Mobile indstillede også alt salg af Galaxy Note 7.

Den hidtil største krise

Dermed fortsætter problemerne med at tårne sig op for verdens største mobilproducent, som i snart to måneder har gennemlevet sin hidtil største krise. Galaxy Note 7, som er en Android-smartphone med digital pen, blev præsenteret i begyndelsen af august for at tiltrække sig rampelyset i god tid, inden Apple som ventet en måned senere ville præsentere sine iPhone 7-telefoner.

Galaxy Note 7 fik rigtigt gode anmeldelser, men så begyndte folk at melde om, at batterierne blev overophedede og sågar eksploderede. Det fik til sidst Samsung til at tilbagekalde alle 2,5 millioner leverede eller solgte telefoner og udskyde lanceringen i mange lande, heriblandt Danmark. Tilbagekaldelsen er den største i historien og ventes at ville koste Samsung milliarder af kroner.

Standsningen af produktionen understreger, hvor alvorligt Samsung betragter situationen efter i begyndelsen at have talt om »isolerede tilfælde«, da de første meldte om batteriproblemer.

Postvæsenet nægter at bringe pakker ud

Samsung har endnu ikke bekræftet, at der også er problemer med byttetelefonerne, men mobilgiganten meddelte mandag morgen, at man undersøger rapporter om »varmeskader« og vil dele resultaterne, når undersøgelsen er afsluttet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fredag meddelte det britiske postvæsen, Royal Mail, at man ikke vil bringe pakker ud med Galaxy Note 7-telefoner af frygt for, at de eksploderer. Samsung bekræftede dog søndag, at man arbejder sammen med blandt andre amerikanske forbrugermyndigheder om at undersøge de nye tilfælde.

I sidste måned meldte Samsung ud, at batteriproblemerne skyldes en af de leverandører, som producerer batterierne. Samsung var ophørt med at bruge disse batterier og havde heller ikke brugt nogen af dem i de byttetelefoner, som var sendt til USA. Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal bliver batterierne produceret i Cheonan i Sydkorea og Tianjin i Kina, men alt bliver pakket i Vietnam.

Flyselskaber verden over har forbudt folk at flyve med deres Galaxy Note 7-telefoner tændt. De må heller ikke lades op på turen.

Samsungs mobilsalg begyndte efter mange kvartalers tilbagegang at rette sig op med lanceringen i februar af Galaxy S7- og Galaxy S7 Edge-telefonerne, som har solgt over al forventning og fået anmelderne helt op i de øverste luftlag. Galaxy Note 7 skulle være redet med på succesbølgen men har nu givet Samsung svære ridser i lakken, samtidig med at konkurrenterne med Apple og Huawei i spidsen har udnyttet kaoset til at befæste deres positioner på mobilmarkedet.