Regeringen klar med afgiftslettelser

Regeringen vil lette punktafgifter for 200 millioner kroner årligt som led i vækstinitiativer, erfarer Berlingske. Erhvervslivet skal selv være med til at finde afgiftslettelser.

Som noget ganske særligt inviterer regeringen nu erhvervslivet med ind for at pege på, hvilke punktafgifter regeringen skal lette, og om man kan gøre det mindre bureaukratisk enkelt end i dag, erfarer Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Regeringen præsenterer i disse dage et af forårets helt store satsninger op til det kommende folketingsvalg. 50 vækstinitiativer skal være med til at sparke gang i væksten særligt i udkansdanmark, og forslagene falder drypvis fra forskellige ministre i denne uge.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil regeringen blandt andet løfte sløret for, at de såkaldte punktafgifter skal lettes med 150 millioner kroner i 2016 og 200 millioner kroner hvert af de efterfølgende år.

Punktafgifterne pålægges en lang række forbrugsvarer som spil, chokolade og spiritus, ligesom også emballage og ledningsført vand er pålagt punktafgifter.

Som noget ganske særligt inviteres erhvervslivet med ind for at pege på, hvilke punktafgifter regeringen skal lette, og om man kan gøre det mindre bureaukratisk enkelt end i dag.

Dele af punktafgiftssystemet er blevet kritiseret for at være bureaukratisk og ramme for tilfældigt i forhold til virksomhederne. Særligt er afgifterne på nødder blevet fremhævet som et stort problem, fordi der er forskellige afgiftssatser for forskellige typer af nødder, og afgifterne er tilmed yderligere differentieret efter om nødderne er med skal, uden skal, saltede eller hakkede. Eksempelvis stiger afgiften, hvis mandler er smuttede. Både Venstre og Konservative har kritiseret dette kraftigt.

Regeringens vækstinitiativer er ellers primært målrettet udkantsdanmark, hvor det skal være nemmere at bo, arbejde og drive erhverv som turisme og landbrug. Flere af de 50 forslag er yderst små. Eksempelvis vil regeringen gøre det lovligt at øge farten fra 80 km i timen till 100 km i timen for biler, der kører med campingvogne på motorveje, erfarer Berlingske.