Redaktør sætter spørgsmålstegn ved pensionskassers investeringer

De danske pensionsselskaber investerer fortsat store beløb i firmaer, der står bag aktiviteter i de besatte områder på Vestbredden. Det vækker bekymring hos organisationen DanWatch.

Foto: AHMAD GHARABLI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske pensionsselskaber har ikke gjort det store, når det kommer til at tage afstand fra investeringer i virksomheder, som står bag aktiviteter i de israelsk besatte områder på Vestbredden.

Det siger NGO-organisationen DanWatchs ansvarshavende redaktør, Louise Voller, til Radio24syv.

DanWatch har søndag offentliggjort en ny rapport, der viser, at de ti største danske pensionskasser- og selskaber har investeret over en milliard kroner i virksomheder, der står bag arbejde i de illegalt besatte territorier eller konstruktioner og vedligeholdelse af militære checkpoints og den separationsmur, som Israel har bygget i området.

En rapport fra DanWatch fra 2012 viste samme billede.

»De sidste to år er der ikke sket det store. Så kan man spørge, om det er rimeligt, at man i den grad går ind og støtter med investeringer,« siger Louise Voller til Radio24syv.

Hun peger på, at politikere verden over tager afstand fra investeringerne på Vestbredden.

»Det er i sig selv relativt problematisk, da FN og EU finder det problematisk med investeringer i bosættelserne, og den danske regeringen også har frarådet den slags,« siger Louise Voller, som også peger på, at pensionsselskaberne selv har et etisk kodeks, som burde sætte en stopper for nogle af investeringerne.

»Der er ikke sket så voldsomt meget,« konstaterer Louise Voller.