Danske Bank låner til atomvåben-firmaer

Danske Bank er som det eneste danske selskab at finde på listen over selskaber, der investerer i selskaber, der udvikler, vedligeholder eller producerer atomvåben.

Danske Bank har ydet lån til blandt andre Honeywell og Northrop Grumman, der begge er involveret i den amerikanske kernevåbenindustri. Fold sammen
Læs mere
Foto: US AIR FORCE HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver rapporten »Don't Bank on the Bomb« fra den hollandske interesseorganisation IKV Pax Christi.

Ifølge rapporten lånte Danske Bank i 2011 penge til Honeywell International, der er leverandør til og vedligeholder dele af USAs arsenal af atomvåben. Honeywell driver blandt andet Kansas City Plant. Ifølge rapporten bliver 85 pct. af de ikke-nukleare dele af USAs atomvåben produceret på denne fabrik.

Selskabet ejer også en del af Savannah River Nuclear Solutions, der driver USAs eneste kilde til Tritium, en radioaktiv form for brint, der er essentiel for driften af USAs arsenal af atomvåben.

Derudover er Honeywell involveret i et projekt, der skal forlænge levetiden for kernemissilet Trident II, der affyres fra U-både. Honeywell fremstiller desuden integrerede kredsløb til missilerne, og beskrives i rapporten som den vigtigste leverandør til projektet.

Danske Bank bidrog i 2011 til et større lån til selskabet. Danske Banks engagement på ved den lejlighed på 275 mio. kr. til Honeywell. Pengene gik til generelle formål, skriver rapporten.

Danske Bank har selv en liste over selskaber, som man af princip ikke investerer i, og bankens chef for ansvarlige investeringer, Thomas H. Kjærgaard, siger til Ritzau Finans, at Honeywells involvering i kernevåben-produktionen er for lille til at blive udelukket.

»Når vi vurderer selskaber i relation til kernevåben, så er der nogle selskaber, der er meget involverede, og andre, der er lidt involverede i branchen. Selskaber med løsere tilknytning, som eksempelvis driver et militært område for det amerikanske forsvar, dem ekskluderer vi ikke. Dem, der laver kernekompetenter, der er en forudsætning for, at de her kernevåben fungerer, dem ekskluderer vi. Men det her selskabs involveringsgrad er for beskeden til, at vi har valgt at ekskludere dem,« fortæller Thomas H. Kjærgaard.

Danske Bank har derudover haft investeringer i Northrop Grumman, som nu er droppet af præcis samme årsag, og nu står på Danske Banks liste over fravalgte selskaber.

Northrop Grumman er sammen med blandt andre Boeing og Lockheed Martin ansvarlig for produktion og vedligeholdelse af det nukleare Minuteman III-krydsermissil.

Derudover ejer Northrop en del af selskabet National Security Technologies, der driver et testcenter for atomvåben i Nevada. Testcenteret er det eneste sted i USA, hvor der udføres test af atomvåben i lille skala, der skal undersøge, hvad der sker, når eksempelvis plutonium ældes.

I 2012 lånte Northrop Grumman godt 70 mio. kr. af Danske Bank til refinansiering og almindelige formål. I maj 2013 bidrog banken med yderligere 35,6 mio. dollar i finansiering ved Northrop Grummans obligationssalg, skriver organisationen i rapporten, men Danske Bank fortæller til Ritzau Finans, at investeringerne sidenhen er droppet, og banken har placeret Northrop Grumman på listen over fravalgte selskaber.

Danske Bank har dog et relativt lille engagement i selskaber, der er involveret i produktionen af kernevåben. Øverst på listen ligger selskaber som Blackrock og State Street, der har investeringer i sektoren for godt 20 mia. dollar hver, mens også Goldman Sachs med et engagement på 6,6 mia. dollar er godt med.

Statsejede Royal Bank of Scotland er Europas største investor i branchen med investeringer for 5,6 mia. dollar, skriver Pax Christie.