Private investorer er chanceløse ved kursfusk

Sigtelsen for kursmanipulation mod Danske Bank-koncernen ryster hele obligationsmarkedet, hvor det er så godt som umuligt for private at gennemskue priserne. Obligationer bør kunne handles over fondsbørsen, mener Dansk Investerings- og Formuepleje.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Obligationsmarkedet er fuldstændig ugennemskueligt for almindelige investorer, lyder kritikken fra Dansk Aktionærforening og flere fondsmæglerselskaber, som mener, at obligationer for fremtiden bør kunne handles over fondsbørsen.

Det skriver Børsen.

»Det er enormt svært at gennemskue, hvad den rigtige pris er. Det har du ikke en jordisk chance for at vide som privat investor,« siger Johnny Madsen, investeringschef i fondsmæglerselskabet Danske Formue- og Investeringspleje.Når man køber en obligation kan prisen ikke aflæses af fondsbørsens kurslister, ligesom når man handler aktier. Investor får i stedet en pris, der er stillet af et pengeinstitut, og som ikke kan kontrolleres.

Det mener Johnny Madsen, at man bør tage hånd om, ved at flytte handlen over på fondsbørsen, hvor der er fuld prisgennemsigtighed.

»Det er på tide, at man begynder at køre obligationerne over på fondsbørsen,« siger han og bakkes op af Rune Wegenitz Sørensen. Han er fondsdirektør i fondsmæglerselskabet Miranova, som på grund af ugennemsigtigheden helt er holdt op med at investere i den type obligationer.

Også Dansk Aktionærforening finder måden, handlen afvikles på, utilfredsstillende, og det bliver nu sat på spidsen med sigtelsen for manipulation med kurserne.

»I lyset af det her bør man overveje at give det (handlen med obligationer, red.) et eftersyn,« siger Niels Mengel, formand i Dansk Aktionærforening til Børsen.