Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
SØIK – også kendt som Bagmandspolitiet – mener, at de ansatte i Danske Bank-koncernen i to tilfælde har holdt kursen kunstigt oppe på realkreditobligationer baseret på den såkaldte CIBOR-rente, der er brugt som reference for kunders lån. Det har angiveligt gjort det dyrere for kunderne at indfri lånet i de to tilfælde, mens Danske Bank og Realkredit Danmark tilsyneladende har tjent på manøvren.
Vicestatsadvokat hos SØIK, Hans Fogtdal, fastslår, at medarbejderne tilsyneladende ikke har haft direkte personlig vinding ved den mulige kursmanipulation. Men han betegner det alligevel som »en alvorlig sag«.
»Det er alene Danske Bank og Realkredit Danmark, der har haft økonomiske fordele ved den kursmanipulation, som vi mener, at fire medarbejdere og muligvis to mellemledere har foretaget,« siger Hans Fogtdal.
Han fastslår samtidig, at »udgangspunktet efter Højesterets praksis er ubetinget fængsel i sager om kursmanipulation«. Samtidig er der formentlig udsigt til bøder til Danske Bank og Realkredit Danmark, hvis det senere ender med en tiltale og en dom. Hans Fogtdal vil dog ikke spekulere i en eventuel strafudmåling eller bødestørrelse.
Danske Bank oplyser, at banken i en intern undersøgelse konstaterede, at der var sket overtrædelser af koncernens interne regler i forbindelse med obligationshandlerne tilbage i 2009. Derefter orienterede man straks Finanstilsynet, der overdrog sagen til Bagmandspolitiet.
»Dette er en sag, som vi tager meget alvorligt. Det gode ved sagen er, at det er vores egne interne undersøgelser, der har afdækket, at fire medarbejdere tilbage i 2009 har overtrådt interne regler og måske udført kursmanipulation. Derfor har vi valgt at informere Finanstilsynet, som har overdraget sagen til politiet,« siger Thomas Borgen, adm. direktør i Danske Bank.
Sagen om kursmanipulation kan skabe fornyet mistanke om fastlæggelsen af CIBOR-renten, som lån og finansielle aftaler for hundredvis af milliarder er knyttet til. Her har de største banker herhjemme via komplicerede regler fastlagt CIBOR-renten, og der er tidligere sået stor tvivl, om renten var fastlagt korrekt. På den baggrund gennemførtes flere undersøgelser – dog uden nogen anklager til følge.