Playboy kæmper for sine kaniner

Playboyen over dem alle, Hugh Hefner, er blevet 84 år og kæmper nu for det fulde ejerskab over sit imperium og sit eget eftermæle.

Hugh Hefner i en kendt situation, omgivet af smukke kvinder, der kunne have været hans oldebørn. Nu forsøger den 84-årige levemand at sikre både det kriseramte Playboy-imperium samt sit eget eftermæle. Arkivfoto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Sexede piger, kaninører, pibe og silkepyjamas.

Medmindre du har været låst inde i et kloster de sidste 57 år, vil navnet Hugh Hefner formentlig rotere under din pandebrask efter at have læst disse ord. Det skulle det meget gerne blive ved med i mange år fremover. Mange år efter at den nu 84-årige playboy har spist sin sidste viagrapille og leget med sine playmates i Playboy Mansion for sidste gang.

Læs også: Sælger Hefner Bunny-pigerne?

Derfor kæmper Hugh Hefner i øjeblikket for at genvinde det fulde ejerskab over det letpåklædte imperium, som han grundlagde i 1953 fra sin lejlighed i Chicago. Dengang var han en ung mand udstyret med en skrivemaskine, en pakke brevpapir og en yderst begrænset startkapital, som han havde lånt af blandt andre sin mor. I sidste uge tilbød han så at købe selskabet bag Playboy-imperiet af børsen for et beløb, der værdisætter virksomheden til 185 mio. dollar - eller 1,1 mia. kr.

Sikrer brandets fremtid

Det private ejerskab skal gøre det muligt at få styr på den pressede økonomi i selskabet og vil ifølge Hefner sikre Playboy-brandets fremtid, som han i øvrigt har planer om at lægge i sine to sønners hænder på sigt. Hefner ejer i forvejen 69,5 pct. af A-aktierne og 27,7 pct. af B-aktierne, men må efter alt at dømme have flere penge op af pyjamaslommen, hvis han skal sikre sig det fulde ejerskab over sit livsværk. Konkurrenten Penthouse har nemlig afgivet et bud på 210 mio. kr. Et bud, der i øvrigt indebærer, at Hugh Hefner bevarer sin redaktionelle kontrol og kan blive boende i Playboy Mansion.

Her kan han fortsætte det offentlige liv, der, siden Marilyn Monroe i 1953 optrådte nøgen i den første udgave af magasinet, har været en lang kampagne for Playboy-brandet. Hvad enten han har inviteret alverdens kendisser til en af sine legendariske fester i hjemmet på Holmby Hills ved Los Angeles eller poseret med sine under tiden mange unge kærester.

Læs også: Penthouse vil købe Playboy

Selv om den ifølge eget udsagn særdeles seksuelt aktive Hefner beskriver sin alderdom som sin bedste tid, virker det som om, at han er blevet grebet af en frygt for at blive glemt. Han arbejder i hvert fald målrettet på at sikre sit eftermæle, så der også holdes stramt styr på Playboy-brandet, når han kun kan kigge med fra himlen eller helvede alt efter hvilken religion, man tilhører.

Rebellen

Sidste efterår udkom filmen »Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel«, der beskriver den Hugh Hefner, der kæmpede for borgerrettigheder, ytringsfrihed, fri abort og ligestilling og mod racediskrimination. Det skete blandt andet gennem hans TV-show, Playboy After Dark og Playboys Penthouse, i 60erne og 70erne. Få måneder efter filmen udkom så første halvdel af Playboy og Hugh Hefners historie i bogform. Den fylder over 3.000 sider og seks bind. Her kan man læse om Hefners opvækst i et ekstremt religiøst hjem i Chicago, hvor sex var noget unaturligt. En barndom, der fik ham til at forsvinde ind i tegneseriernes verden.

Ægte kærlighed

I 1949 fik han en bachelorgrad i filosofi. Han fik job på magasinet Esquire, men sagde op i 1952, da han blev nægtet en lønforhøjelse på 5 dollar. Året efter grundlagde han Playboy. Han har været gift to gange og har i alt fire børn. Indtil for nylig havde han tre kærester, men seneste melding fra sladderpressen er, at han og 23-årige Crystal Harris nu har lovet hinanden gensidig troskab. Hugh Hefner har nu fundet ægte kærlighed, lyder meldingen fra Playboy Mansion.

Uanset om det lykkes Hugh Hefner at skabe det ønskede eftermæle eller igen at få fuldt ejerskab over Playboy i samarbejde med Rizvi Traverse Management, er der ingen, der kan tage hans betydning for den amerikanske kultur fra ham. Hugh Hefner har om nogen ændret amerikanernes syn på sex. Og på kaninører, piber og pyjamasser.