Ny lov kan slagte Jyske Banks populære boliglån

Foto: Henning Bagger

Danskerne har de seneste år nydt godt af en intens konkurrence om deres milliardstore boliglån, men det kan et flertal i Folketinget være i gang med at ødelægge med en ny lov, hvis formål ellers er at sikre boligejere bedre vilkår, skriver Finans.

Specielt Jyske Bank har i jagten på nye kunder været aggressiv med tilbud om relativt lave priser og nye boliglånsprodukter, og boligejere har flyttet for mere end 80 mia. kr. realkreditlån over til bankens boliglån. I værste fald dør den konkurrence snart ud.

- Konsekvensen af den kommende lov kan blive, at vi bliver nødt til at lukke for de mest populære af vores lån. Dermed forsvinder de lån, som de seneste tre år har gavnet forbrugerne mest ved at skabe en historisk hård konkurrence, siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, til Finans.

- Dette lovforslag er ikke gennemtænkt, og konsekvensen bliver, at forbrugerne får dårligere og ikke bedre vilkår. I stedet for at regulere burde politikerne lade markedskræfterne råde, for her virker konkurrencen rent faktisk, siger seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Den nye lov skal give forbrugere bedre mulighed for at skifte realkreditselskab, hvis de udsættes for prisstigninger, og bankboliglånene er også omfattet. De er imidlertid skruet sammen på en anden måde end realkreditlån, og det kan give problemer.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fastholder, at lovforslaget er godt nyt for boligejerne.

- Forbrugerne vil med lovforslaget opleve en række forbedringer, blandt andet i form af, at det bliver billigere at indfri sit lån, og der bliver skabt mere gennemsigtighed om priserne på boliglån, skriver Brian Mikkelsen i en e-mail til Finans.