Ny it-fiasko i Skat koster over 70 mio. kroner

Skat har store problemer med at færdigudvikle et nyt it-system.

Skats digitale system ekapital kommer til at koste dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Først måtte Skat droppe inddrivelsessystemet EFI til over en milliard kroner - og nu er endnu en it-skandale under fuld opsejling.

Det skriver Ekstra Bladet onsdag.

Denne gang drejer det sig om Skats system eKapital, der bliver forsinket i over et år, og som sprænger budgettet med over 70 mio. kr.

eKapital består af tre dele, hvor af to er færdigudviklet. Smertebarnet er et rentesystem, som skal håndtere, når den finansielle sektor indberetter renteoplysninger. I følge aktstykker fra Folketingets Finansudvalg fik Skatteministeriet sidste år tildelt yderligere 27,4 mio. kroner til systemet, fordi der var store problemer med at færdigudvikle det - og i sidste uge bad skatteminister Karsten Lauritzen så om at få tilført endnu 43,9 mio. kr..

Dermed har skatteyderne indtil videre fået en ekstraregning på 71,3 millioner kroner til det nye rentesystem.

»Jeg kan godt forstå, hvis der sidder nogle skatteborgere og er fortørnet over, at Skat har fejlet så stort med deres it. Det er jo dem, der i sidste ende skal betale for det,« siger it-professor Kim Normann Andersen fra CBS.

»eKapital er blot endnu et eksempel på et stort offentlige it-projekt, der koster mere end lovet og ender med at blive afleveret senere end planlagt. Og man kan med rette stille spørgsmål ved om, det er det offentlige, der skal betale og stå for udviklingen af it-projekter fremfor at få nogle med armslængde til det politiske og bureaukratiske til at udvikle- og administrere dem,« siger han.

e-Kapital skulle oprindeligt have været lanceret den 10. januar 2017, men i sagsakter fra Skatteministeriet fremgår det, at systemet først bliver klar i april 2018.

Og det koster. Skat oplyser til Ekstra Bladet, at systemet ville have indbragt 10 millioner kroner i ekstra skatteindtægter til statskassen, hvis systemet var blevet lanceret i 2017. De 10 millioner ville spares ved, at man får et mere effektivt system, og man ikke skal registrere manuelt.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), da han er udlandsrejse, men skatteministeriet henviser til et svar, Karsten Lauritzen gav i sidste uge til Folketingets finansudvalg.

»Det er yderst beklageligt, at SKATs it-projekt eKapital igen har behov for en betydelig budgetudvidelse for at muliggøre moderniseringen af en række indberetningsløsninger på det finansielle område.«

»Projektet er forsinket som følge af en række tekniske udfordringer, der blandt andet vedrører de problemer, SKAT desværre generelt har, når der skal udvikles it-systemer, der indbefatter integrationer til SKATs gamle it-systemer,« forklarer Karsten Lauritzen blandt andet til Finansudvalget.