Ny Google-fremgang med stram styring

Internetgigantens overskud vokser betragteligt, og den nye kassemester lover et fast greb om udgifterne.

Internetgiganten Google vil fortsat bruge masser af penge på eksperimenter med f.eks. selvkørende biler, internetballoner og meget andet, men den nye kassemester vil i langt højere grad sikre, at udgifterne ikke løber løbsk. Arkivfoto: Susana Bates, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA BATES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i halvandet år har internetgiganten Google levet mere end op til forventningerne. Større annonceindtægter skæpper i kassen, og kassemesteren lover mere disciplin på udgiftssiden.

Google-aktien skød derfor næsten 14 procent i vejret, da regnskabet for april-juni kom torsdag aften dansk tid. Omsætningen er vokset med 11 procent til 17,72 milliarder dollars, mens overskuddet voksede med 17 procent til 3,93 milliarder dollars. Det svarede til et dagligt overskud på 295,3 millioner kroner.

De afgørende vigtige annonceindtægter voksede med 11 procent til 16,02 milliarder dollars, efter at Googles annonceomsætning gennem længere tid har været presset af, at flere og flere tilgår Internet fra mobiltelefoner og tavle-PCer, hvor annoncepriserne typisk er lavere. Annoncørerne betaler kun Google, hvis nogen faktisk klikker på en annonce, og antallet af annoncer eller betalte klik er steget med 18 procent. Så selv om gennemsnitsprisen på en onlineannonce faldt med 11 procent, opvejes det af den større annoncetilgang.

Styr på udgifterne

Googles netfilmtjeneste, YouTube, vokser fortsat i popularitet. Den tid, som folk ser YouTube-klip, er nu 60 procent højere end tidligere, og visningstiden på mobilt udstyr er mere end fordoblet, oplyser Google.

Googles udgifter er vokset med ti procent til 12,9 milliarder dollars i forhold til sidste år og udgør 73 procent af den samlede omsætning. Men udgifterne er kun vokset med 91 millioner dollars siden 1. kvartal, og det ses som et tegn på, at internetgigantens nye kassemester, Ruth Porat, har taget hårdt fat, siden hun i maj forlod Morgan Stanley og rykkede til Google.

Hun fremhæver da også selv »disciplin i udgiftsstyringen« og lavere udgifter til juridiske trakasserier.

Google har hovedkvarter i Mountain View i Californien på den amerikanske vestkyst.