Nu flytter norske laks ind i skibe

Norges største producent af laks vil i fremtiden producere laks i tørlastskibe. Det skyldes restriktive statslige regler i forhold til laksebrugene, der er plaget af mange skadedyr. Derudover er prisen på laks i øjeblikket rekordhøj.

Arkivfoto. Verdens største opdrætter af atlanterhavslaks i Norge - Marine Harvest - har taget et noget usædvanligt skridt i forhold til fremtidig lakseavl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største opdrætter af atlanterhavslaks i Norge - Marine Harvest - har taget et noget usædvanligt skridt i forhold til fremtidig lakseavl. Virksomheden vil i fremtiden opdrætte laks inde i tørlastskibenes tank frem for i havet.

Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Årsagen er ifølge nyhedsbureauet restriktive statslige regler, der er iværksæt for at bremse forekomsten af parasitter og fiskelus, som ofte forekommer i de traditionelle dambrug. Problemet er, at laksene slipper ud af brugene i Norge.

Sidste år brugte lakseproducenterne fem milliarder norske kroner på at udrydde skadedyrene, der trives nær kysten ned til 23 til 26 fod og dræber lakseynglet. Tanken er tørlastskibene vil hente vand dybere nede.

Tiltaget skyldes ikke mindst, at prisen på laks i øjeblikket er rekordhøj. Priserne på laks er tredoblet siden 2011. Ifølge Nordea vil den globale produktion af laks falde med omkring syv procent til 2,15 millioner tons i år.

Samtidig er det attraktivt at købe lastskibene i øjeblikket, da markedet er præget af overkapacitet. I øvrigt er John Frederiksen, der ejer tankrederiet Frontline, hovedaktionær i Marine Harvest.