Novozymes: Mere at hente fra nye bioenergi-enzymer

Novozymes' salg af enzymer til fremstilling af bioenergi overgik klart analytikernes forventninger i fjerde kvartal af 2013, da konverteringen til nye og dyrere enzymer i uventet høj grad skæppede i kassen hos det danske enzymselskab.

Novozymes' salg af enzymer til fremstilling af bioenergi overgik klart analytikernes forventninger i fjerde kvartal af 2013 Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og der er mere at hente fra samme skuffe, vurderer finansdirektør Benny Loft.

»Vi synes, at der er meget at hente. Som vi har talt om tidligere, har vi primært arbejdet med vores egne kunder. De har tilliden og kendskabet til os, og det er dem, der har drevet hovedparten af den vækst, der har været indtil nu. Men der er stadigvæk nogle af vores eksisterende, som ikke har konverteret til de nye produkter, og når vi ser ind i 2014, er Bioenergi stadigvæk et af de områder, der vil bidrage mest til væksten. Så vi tror bestemt, der er mere at komme efter,« siger Benny Loft til Ritzau Finans.

Når man ser på effekten af den nye teknologi, og at så mange eksisterende kunder har valgt at tage dem til sig, samt at effekten kan dokumenteres, kunne der også være andre potentielle kunder, som ville finde de nye produkter interessante. Men det kræver, at de får kendskab til teknologien og dets anvendelse.

»Er der yderligere nogen, som har behov for teknologien, vil vi selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at få det ud til endnu flere. Så vi kører stadig en del tests, hvor vi viser, hvordan de her produkter virker,« siger han.

Bioenergi omsatte i fjerde kvartal for 540 mio. kr. - en kraftig fremgang fra 440 mio. kr. i den tilsvarende periode året før. Dermed udviklede salget i divisionen sig klart stærkere end ventet, idet analytikerne ifølge SME Direkt havde forudset en knap så kraftig stigning til et salg på 494 mio.kr.

Produktionen af ethanol i USA er af den amerikanske Energy Information Administration, ifølge regnskabet anslået til at være steget med 10-12 pct. i fjerde kvartal i forhold til fjerde kvartal 2012. Til sammenligning oplevede Novozymes en organisk vækst på ikke mindre end 28 pct. i fjerde kvartal.

»Salget til bioenergiindustrien var gunstigt påvirket af den fortsat positive udvikling i salget af Novozymes ' nyudviklede, udbytteforbedrende løsninger Avantec, Spirizyme Achieve og Olexa. Penetrationen af alle tre løsninger steg markant hele året igennem, inklusive i fjerde kvartal,« skriver Novozymes i regnskabet.

Novozymes fremhæver i regnskabet Bioenergi og Vaskemidler som de største vækstmotorer i det nye regnskabsår.

»Salget til bioenergiindustrien forventes at drage fordel af øget penetration af Novozymes' nyudviklede, udbytteforbedrende løsninger Avantec, Spirizyme Achieve og Olexa. Forventningerne er baseret på formodningen om en svag stigning i den amerikanske produktion af ethanol til omkring 13,5 mia. gallon,« skriver selskabet.