Novozymes indgår kinesisk plasticsamarbejde

Novozymes skal levere enzymteknologi til et nyt bioraffinaderi til produktion af biomassebaseret glykol i Kina.

Novozymes skal levere enzymteknologi til et nyt bioraffinaderi til produktion af biomassebaseret glykol i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Det danske enzymselskab har indgået en samarbejdsaftale med italienske M&G Chemicals, som vil bygge bioraffinaderiet, det første af sin slags, ved Fuyang i Anhui-provinsen i Østkina.

Anlægget får en kapacitet på 1 mio. tons biomasse årligt - eller fire gange så meget som det nyligt åbnede Beta Renewables-anlæg i Crescentino i Italien, som Novozymes allerede leverer enzymer til.

Novozymes vil som en del af aftalen yde en finansiel støtte på 35 mio. dollar (193,5 mio. kr.) til M&G Chemicals, oplyser selskabet. Bioraffinaderiet vil anvende Beta Renewables' PROESA-teknologi, og Novozymes vil være eksklusiv leverandør af enzymteknologien til anlægget i en periode på 15 år.

Aftalen betyder dog ikke på nuværende tidspunkt, at Novozymes skal øge sin produktionskapacitet, og 2013-forventningerne påvirkes ikke. Aftalen er i øvrigt indeholdt i de tidligere udmeldte forventninger om, at Beta Renewables i perioden op til 2017 ville kunne kontrahere 15-25 anlæg til biomasseomdannelse. For Novozymes er det forventningen, at dette vil kunne kunne give en årlig omsætning på 1 mia. kr.

Bioraffinaderiet skal fremstille monoethylenglykol (MEG), som primært anvendes til fremstilling af polyesterfibre samt som en af to hovedbestanddele i polyethylenterephthalat (PET), der er en af de vigtigste bestanddele i plasticemballage, fortæller Novozymes.

Ethylenglykol er blandt de produkter, som Guido Ghisolfi, administrerende direktør i Beta Renewables, i forbindelse med Novozymes kapitalmarkedsdag i oktober forudså ville blive produceres ved hjælp af selskabets teknologi i løbet af de kommende to år. Nu ser et af disse anlæg ud til at være på vej i Kina.

Novozymes ejer 10 pct. af Beta Renewables, mens M&G ejer 67,5 pct. via datterselskabet Chemtex Italia og TPG sidder på de sidste 22,5 pct.