Nyt ethanolmål i USA negativt signal for Novozymes

Aktien i Novozymes kan se frem til en svær start på ugen, efter de amerikanske myndigheder har foreslået at reducere målsætningen for næste års iblanding af brændstofethanol i benzinen.

Aktien i Novozymes kan se frem til en svær start på ugen, efter de amerikanske myndigheder har foreslået at reducere målsætningen for næste års iblanding af brændstofethanol i benzinen Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Miljøbeskyttelsesrådet, Environmental Protection Agency, EPA, foreslår ifølge flere medier at reducere iblandingen næste år med omkring 3 mia. gallon.

- Det er noget, som aktien historisk har reageret negativt på. Da rygterne var ude, faldt aktien, og nu bliver rygterne så bekræftet. Så vi får nok en svagt negativ reaktion, vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans.

EPA foreslår at blande 15,21 mia. grønt brændstof i benzinen næste år. Det er omkring 3 mia. gallon, eller 16 pct. mindre, end kongressens målsætning i den seneste lovgivning for området fra 2007. Ses alene på majsbaseret ethanol, som produceres med hjælp fra enzymer fra blandt andre Novozymes, er målet sænket fra 14,4 mia. gallon til 13,01 mia. gallon. Målsætningen for anden generation bioethanol baseret på stivelse fra eksempelvis strå er på blot 17 mio. gallon mod et oprindeligt mål på 1,75 mia. gallon. Målsætningen for anden generation bioethanol er dog for længst blevet overhalet af virkeligheden, da udbygningen af anlæg ikke er gået hurtigt nok.

Michael Friis Jørgensen venter heller ikke, at den nye målsætning får negativ indflydelse på Novozymes' resultater.

- For Novozymes' omsætning næste år tror jeg ikke, at det kommer til at betyde noget særligt. Det, der skal trække væksten hos Novozymes, næste år er primært deres egne produktintroduktioner, som vil give dem et skub. Dertil kommer begyndende anden generation-leverancer. Endelig er den store joker stadigvæk Brasilien. Der er begyndende signaler om, at Brasilien vil begynde at importere næste år, hvilket kan give et løft til den amerikanske produktion, siger Michael Friis Jørgensen.

Da sænkningen af målsætningen samtidig har været rygtedes i et stykke tid, venter Alm. Brand-analytikeren heller ikke, at markedets estimater for Novozymes' forretning for brændstofenzymer generelt skal sænkes.

- Men selve signalværdien er skidt, for man sænker også kravene til anden generation ethanol, og dermed sendes et signal, der kan give usikkerhed blandt de, der investerer i anden generations faciliteter, siger Michael Friis Jørgensen.