Novo Nordisk satser på piller

Novo Nordisk er klar til at teste den første insulinpille i mennesker om seks til ni måneder. Målet er intet mindre end at revolutionere diabetesbehandlingen og få den første insulintablet på markedet om syv til otte år.

Foto: Scanpix. »I de seneste 24 måneder har vi fået så gode beviser for, at vores antagelser holder i dyreforsøgene, at vi nu har besluttet at vi skal satse på at udvikle tabletbaseret diabetesbehandling i den store skala," siger Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør i Novo Nordisk.
Læs mere
Fold sammen
Hidtil har det været anset for så godt som umuligt. Men nu melder Novo Nordisk sig klar til at teste den første insulinpille i mennesker inden for seks til ni måneder.

Det sker ifølge Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør i Novo Nordisk, efter at koncernen og dens samarbejdspartnere har nået to afgørende videnskabelige gennembrud inden for de seneste 24 måneder.

For det første har Novo Nordisks egne proteineksperter haft held til at skabe mere stabile varianter af såvel insulinmolekylet som GLP-1 molekylet. GLP-1 danner basis for Novo Nordisks nye diabetes 2-lægemiddel Victoza, som netop nu lanceres i Europa.

For det andet har Novo Nordisk sammen med partnerne, irske Merrion og amerikanske Emisphere, haft held til at få de stabile, men store molekyler ind i blodbanerne på forsøgsdyr. Det er sket ved hjælp af de to selskabers særlige teknologier, som kan beskytte lægemiddelproteiner, når de kommer ned i syrebadet i mavesækken.

Satser i stor skala
»I de seneste 24 måneder har vi fået så gode beviser for, at vores antagelser holder i dyreforsøgene, at vi nu har besluttet at vi skal satse på at udvikle tabletbaseret diabetesbehandling i den store skala. Derfor har vi etableret en komplet forskningsenhed, som alene har til formål at få omdannet lægemiddelproteiner til tabletter,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

»Lykkes det, er det en revolution af den måde, vi behandler diabetes på. Det er lidt som at finde den hellige gral. Alle har sagt, at det ikke kan lade sig gøre,« tilføjer han.

I øjeblikket kører Novo Nordisks en global rekrutteringskampagne for at skaffe specialister i såkaldt oral fomulering af lægemidler til Novo Nordisks nye Oral Protein Fomulation Unit, som netop nu er ved at blive etableret i Måløv uden for København.

Foreløbig er 50 forskere blevet tilknyttet det nye forskningscenter, men målet er at nå op på mere end 100 forskere. Til sammenligning var der ti til 15 forskere involveret i at formulere Victoza. Ifølge Mads Krogsgaard Thomsen skyldes det, at det er langt vanskeligere at formulere proteiner til tabletter end til en injicérbar væske.

Klar til menneskeforsøg
Udover at formulere selve tabletten får centret også til opgave at etablere pilotproduktion af tabletten samt designe og styre de kliniske tests (forsøg i mennesker, red.) med de nye tabletter.

»Vi er klar med det første kliniske forsøg inden for seks til ni måneder. Vi starter med at teste en insulintablet, men følger efter med en GLP 1-tablet kort efter. Hvis alt går glat, men det gør det jo sjældent i vores branche, kan vi have den første insulintablet klar om syv til otte år. Så det er stadig langt fra markedet, men vi satser virkelig på det,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Novo Nordisk har i lighed med konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi-Aventis tidligere forsøgt at finde alternative måde at give insulin og GLP 1 på til de millioner af diabetespatienter, som dagligt må stikke en nål i låret. Men hidtil uden resultat.

Indtil for et par år siden var inhalation den mest populære metode. I 2006 fik amerikanske Pfizer en inhalérbar insulin, som koncernen havde købt rettighederne til fra Sanofi-Aventis, godkendt i USA, men allerede i efteråret 2007 droppede Pfizer produktet. Året efter droppede Eli Lilly og Novo Nordisk også de inhalérbare insulinprodukter, de havde i pipelinen med milliardtab til følge.

»Der er selvfølgelig ingen garanti for, at vi får succes med tabletbaseret insulin og GLP-1, men med de resultater, vi har opnået de seneste 24 måneder er sandsynligheden øget markant. At lave en tablet kan ikke umiddelbart sammenlignes med at lave inhalérbar medicin. Maven er beregnet til at optage næringstoffer, det er lungerne jo ikke,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Andre forsøger også
Hidtil er det dog ikke lykkedes at udvikle tabletbaseret insulin eller GLP-1. Men flere gør dog forsøget. Længst fremme med en insulintablet er indiske Biocon, der er på vej i de afsluttende fase 3-forsøg i Indien og forventer at kunne få godkendt pillen i hjemlandet næste år, mens resten af verden ifølge selskabet selv må vente til 2012. Også amerikanske Biodel, israelske Oramed, og britiske Diabetology er begyndt at teste insulintabletter i mennesker.

Hvor vidt de store konkurrenter som Eli Lilly og Sanofi-Aventis har tabletbehandling med insulin og GLP-1 i støbeskeen vides endnu ikke. Eli Lilly og amerikanske Emisphere har tidligere været i retten i en strid om patentet til tabletbaseret GLP-1, en strid, som Emisphere vandt i 2006, året før selskabet indledte et samarbejde med Novo Nordisk.