Novo-konkurrent har problemer med at sælge Byetta

Novo-konkurrenten Amylin og partneren Eli Lilly måtte notere et fald i salget af diabetes 2-lægemidlet Byetta i første halvår i år.

Foto: Sigrid Nygaard
Det amerikanske medicinalselskab Amylin har fortsat problemer med at få gang i salget af diabetes 2-lægemidlet Byetta, som sælges i partnerskab med den amerikanske medicinalkoncern Eli Lilly.

Byetta er en direkte konkurrent til lægemidlet Victoza, som Novo Nordisk netop har lanceret i Europa og som fortsat venter på godkendelse i USA.

I årets andet kvartal faldt salget af Byetta med én pct. til 175,1 millioner dollar eller knap 920 millioner kr. Samme udvikling måtte Amylin notere for hele første halvår, hvor salget af Byetta ligeledes faldt med én pct. fra 332 millioner dollar eller godt 1,7 milliarder kr.

Hård konkurrence
Byetta blev introduceret på markedet i 2007. I sommeren 2008 blev Byetta ramt af problemer, fordi der dukkede data op, der antydede, at der måske var en sammenhæng mellem den nye type diabetesbehandling og en øget forekomst at betændelse i bugspytkirtlen.

Selvom sammenhængen ikke er bevist, har Amylin og Eli Lilly efterfølgende haft svært ved at øge salget af Byetta, som i forvejen befinder sig på et marked med hård konkurrence.

Byetta er lige som Victoza en tilpasning af hormonet GLP-1, som stimulerer produktionen af insulin. Lægemidlet er derfor egnet til diabetes 2-patienter, som ikke længere selv kan producere tilstrækkelig insulin.

Lægemidlet skal injiceres, og ligger derfor i konkurrence med tabletbaserede alternativer, som Januvia/Janumet fra amerikanske Merck.

Novo venter på godkendelse
Samtidig ventes Byetta at få hård konkurrence fra Novo Nordisk-medicinen Victoza. Byetta skal injiceres to gange dagligt, mens Victoza kun skal tages en gang dagligt. Novo Nordisk er imidlertid løbet ind i problemer med at få godkendt Victoza i USA, efter at et ekspertpanel under FDA var dybt splittet i spørgsmålet om, hvorvidt fund af cancerceller hos dyr behandlet med store doser af Victoza har relevans for mennesker.

FDA overvejer i øjeblikket om Novo Nordisk skal have en godkendelse eller levere yderligere data.

I mellemtiden kæmper Amylin og Eli Lilly for hurtigst muligt at få godkendt en ny variant af Byetta, som kun skal injiceres én gang dagligt.

Selskabet fik for nylig grønt lys fra FDA til at søge om godkendelse, og har samtidig offentliggjort nye, positive resultater af de afsluttende forsøg med lægemidlet.

Ændrer salgsorganisation
Den hårde konkurrence på markedet og udsigten til en mulig lancering af den langtidsvirkende Byetta inden for det næste års tid, har fået Amylin og Eli Lilly til at omorganisere salget.

”Vi har skabt en specialiseret salgsorganisation, som bedre kan adressere behovene på det komplekse diabetesmarked. Vi tror at disse aktiviteter vil hjælpe og til at øge salget af Byetta, og vil være med til at positionere det nye lægemiddel til en succesfuld lancering,” siger Amylins topchef, Daniel M. Bradbury i en kommentar til halvårsregnskabet.

Samtidig har Amylin det seneste trekvarte år været igennem en række besparelser og nedskæringer, dels for at sikre, at selskabet fra næste år bliver overskudsgivende, dels for at tækkes en gruppe kritiske aktionærer anført af den berygtede multimilliardær og aktionæraktivist Carl Icahn.

Lilly-regnskab på vej
Resultatet har været, selskabet i første halvår 2009 har reduceret nettotabet fra 720 til 570 millioner kr. Trækkes udgifterne til omstruktureringer ud af regnskabet, er nettotabet helt nede på 510 millioner kr.

De kritiske aktionærer fik i maj valgt repræsentanter ind i Amylins bestyrelse og bakker indtil videre op, om selskabets strategi.

Eli Lilly, der også er en hård konkurrent til Novo Nordisk, når det gælder salg af korttidsvirkende insulin, præsenterer sit halvårsregnskab onsdag eftermiddag, dansk tid.

Novo Nordisk offentliggør sit halvårsregnskab 6. august.


Læs også:

Novo Nordisk hives i retten i Australien

Novo-chefer risikerer fængsel