Flere sorte pletter på Novo-omdømme

Den svenske bestikkelsesskandale er ikke den eneste plet på Novo Nordisk’ omdømme i år. Tidligere på året har Novo Nordisk betalt 130 millioner kroner for at lukke dansk og amerikansk udløber af irakisk bestikkelsesskandale.

Læs mere
Fold sammen
2009 har indtil videre været et år med store overskrifter for den danske medicinalkoncern Novo Nordisk.

Den storstilede og altafgørende lancering af den potentielle supersællert Victoza er netop skudt igang, mens Novo Nordisk tidligere på året igen erobrede den danske image-trone i Berlingske Nyhedsmagasins årlige undersøgelse.

Samtidig har Novo Nordisk, der indtil videre er sluppet nådigt igennem den økonomiske krise, overhalet A.P. Møller - Mærsk som det mest værdifulde danske selskab på børsen i København.

Der er således ingen tvivl om topchef Lars Rebien Sørensens øjeblikkelige succes.

Men en række ubehagelige sager giver dog nogle alvorlige ridser i lakken. Berlingske Business kan i dag berette om Novo Nordisk’ tvivlsomme rolle i en større svensk bestikkelsesskandale, mens det tidligere på året vakte opsigt, da Novo Nordisk betalte sig fra at slippe for yderligere tiltale i Olie for mad-skandalen.

Forlig og million-bøde
I forbindelse med det FN-støttede program til Saddam Husseins diktatur betalte den danske medicinalkoncern ifølge de amerikanske myndigheder 1,4 millioner dollar i bestikkelse til de irakiske myndigheder tilbage i 2000 og 2001. Derfor betalte medicinalkoncernen tidligere på året fortjenesten og en bøde svarende til i alt 100 milioner kroner til henholdsvis de amerikanske børsmyndigheder SEC og det amerikanske justitsministerium.

Forliget betød samtidig, at Bagmandspolitiet herhjemme genåbnede den danske udløber af samme skandale mod Novo Nordisk. I den sag betalte Novo Nordisk i juni 30 millioner kroner tilbage til de danske myndigheder.