Novo Nordisk i svensk bestikkelses-skandale

De svenske myndigheder efterforsker Novo Nordisks rolle i en speget svensk bestikkelsesskandale. Angiveligt har Novo Nordisk sendt knap 200 svenske læger og sygeplejersker på ren fornøjelsestur til Sydafrika.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fornøjelsestur til Sydafrika i 2006 har bragt Novo Nordisk i de svenske myndigheders søgelys.

Angiveligt har Novo Nordisk sponsoreret en tur til Sydafrika for knap 200 svenske læger og sygeplejersker, der i det daglige står for udskrivning af blandt andet medicin fra den danske medicinalgigant.

Derfor mistænker den svenske statsanklager Nils-Erik Schultz Novo Nordisk for bestikkelse og de deltagne læger og sygeplejersker for at have taget imod bestikkelsen. »Så er spørgsmålet: Hvis disse personer skal vælge mellem fem lægemidler, kan det så være, at de simpelthen bare skriver mere ud af den medicin fra det selskab, som lige har budt dem på en dejlig rejse,« siger Nils-Erik Schultz til den svenske avis Sydsvenska Dagbladet.

Fokus på rejsedeltagere
»Du skal som patient kunne stole på, at din læge er objektiv og ikke påvirket af noget lægemiddelselskab, Det er det, som denne her efterforskning handler om,« tilføjer statsanklageren.

På grund af sagens omfattende karakter har den svenske anklagemyndighed koncentreret efterforskningen omkring rejsedeltagerne fra Universitetssygehuset i Malmö. I alt otte personer fra sygehuset - fire læger og fire sygeplejersker - deltog i turen, og ifølge bilag, som Sydsvenska Dagbladet har set, så betalte Novo Nordisk knap halvdelen af turens pris på 50.000 kroner.

Det er helt efter reglerne, men ifølge Nils-Erik Schultz er mistanken, at Novo Nordisk har betalt 100 procent af udgifterne.

Det er angiveligt sket ved, at medicinalkoncernen under bordet har overført penge til sygehuset. De hemmelige penge mistænkes for at komme ved en overbetaling af test af lægemidler, som hospitalet har udført for Novo Nordisk. Derfor gennemgår den svenske statsanklager sammen med politimyndighederne i Skåne lige nu samtlige bankkonti tilhørende sygehuset på jagt efter de hemmelige penge.

Hård kritik
Det er ikke første gang, at Sydafrika-turen har været undersøgt.

I 2007 konkluderede den svenske Lægemiddelstyrelse, at turen havde karakter af »turist-rejse«. Dengang vidnede svenske læger om, at Novo Nordisk tillod familiemedlemmer at komme med på turen.

Lægerne berettede endvidere om, at Novo Nordisk tilbød rejsedeltagerne turist-udflugter såvel som muligheden for at blive i Sydafrika, efter kongressen var slut.

Den svenske Lægemiddelstyrelse rettede efterfølgende en hård kritik af Novo Nordisk. Samtidig skulle Novo Nordisk betale en bøde på 80.000 svenske kroner, da medicinalkoncernen »havde handlet i strid med god opførsel inden for information om lægemidler«.

Novo Nordisk ønsker ikke at kommentere sagen. Presseafdelingen henviser til, at Novo Nordisk aldrig udtaler sig om verserende sager. Til Sydsvenska Dagbladet har Novo Nordisk’ svenske direktør dog sagt, at man samarbejder 100 procent med de svenske myndigheder om opklaringen af sagen.