Novo har udsigt til milliardeventyr på fedme

Novo Nordisk kan med et nyt middel mod fedme komme i nærheden et salgs-potentialet på op til 22 mia. kr.

Foto: Malte Kristiansen.
Læs mere
Fold sammen

Novo Nordisk er på vej med et nyt våben i kampen mod den omsiggribende fedmeepidemi, som har medført, at omkring en halv milliard mennesker på verdensplan i dag er svært overvægtige.

Danmarks mest værdifulde børsnoterede selskab kan senere på året indsende en ansøgning om godkendelse af selskabets succesmiddel Victoza til fedmebehandling på de store globale markeder, hvis de sidste testresultater i fase 3 foreløber tilfredsstillende. Et nyt milliardmarked kan dermed allerede næste år åbne sig for Novo Nordisk. Det danske medicinalselskab vil som det første farmaselskab i nyere tid kunne lancere et nyt fedmemiddel globalt.

Novo Nordisk oplyser, at selskabet i første omgang alene går efter de mest overvægtige og primært ser midlet som et alternativ til fedmeoperationer. Selv med de begrænsninger er potentialet imidlertid enormt.

»Omkring 115 millioner mennesker har i dag et BMI på 35 eller derover på globalt plan. Hvis Novo Nordisk blot kan få fat i én procent af dem, vil selskabet hurtigt kunne nå et topsalg på 13 milliarder kroner, og hvis vi regner med, at fedmeepidemien fortsætter med at vokse som i dag, er min vurdering et topsalg på op til 22 milliarder kroner om året i 2020,« siger aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, der har analyseret det voksende fedmemarked.

Flere andre analytikere peger på et lignende salgspotentiale.

Victoza sælges allerede i dag til behandling af diabetes. Medicinalselskabet satser på at få godkendt Victoza i en ny, højere dosis til svært overvægtige. Lægemidlet, der skal injiceres, vil kun kunne fås på recept, og en behandling ventes at koste over 100 kroner om dagen.

Ifølge sundhedsekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet Morten Zacho vil nye, effektive slankemidler være en guldåre for selskabet bag.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der er et kæmpe marked for ny slankemedicin, og det bliver kun større i fremtiden. Det har en voldsom appel til folk at løse problemet på den måde. De fleste bliver tiltrukket af muligheden for et kvikfix, og selvom de nye slankemidler lægger op til, at man også skal ændre livsstil, så appellerer det til folk, at man ikke behøver at lide så meget,« siger Morten Zacho.

I løbet af de kommende måneder offentliggør Novo Nordisk resultaterne af et stort afsluttende forsøg med overvægtige patienter forud for en eventuel ansøgning om en global godkendelse af det nye slankemiddel.

Herefter forestår der Novo Nordisk en indsats med at få omsat milliardpotentialet til virkelighed. Markedet for slankemedicin har reelt ligget underdrejet de seneste fem-seks år, efter at en række midler er blevet trukket tilbage på grund af alvorlige bivirkninger.

Novo Nordisk ønsker ikke at give kommentarer om potentialet for Victoza, før selskabet har offentliggjort sit årsregnskab for 2012.