Norwegian opsplitter sine skandinaviske piloter

Efter en kort børspause flytter Norwegian nu sine piloter i Norwegian Air Norway over i tre nye datterselskaber i Norge, Danmark og Sverige.

Foto: JOHAN NILSSON

Syv dages strejke i luftfartsselskabet Norwegian har nået sit foreløbige klimaks. Bestyrelsen i Norwegian har netop meddelt, at man opdeler selskabet Norwegian Air Norway i tre selskaber. Her placerer man henholdsvis de danske, svenske og norske piloter.

»På et ekstraordinært møde i dag har bestyrelsen i Norwegian Air Norway besluttet sig for at etablere tre nye datterselskaber for sine piloter i Norge, Sverige og Danmark respektivt. Alle de ansatte vil blive overført til selskaberne i hendes/hans respektive land med de eksisterende tariff-aftaler, arbejdsbetingelse og goder,« skriver Norwegian i en meddelelse på den norske børs.

Piloterne i de forskellige lande skal altså arbejde i deres respektive datterselskaber. Norwegian har i en tidligere pressemeddelelse antydet, at man havde modtaget henvendelse fra danske og svenske piloter, der ikke vil miste deres job som følge at strejken i den norske pilotforening. Dette er ikke blevet bekræfter af pilotforeningerne selv.

»Etableringen af de nye selskaber Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden er et forsøg på at give piloterne i hvert enkelt land muligheden for selv at påvirke sin fremtid,« skriver Norwegian i pressemeddelesen om opsplitningen af selskabet.

I samme meddelese skriver Norwegian indirekte, at alternativet til en løsning på konflikten, der giver mere fleksibilitet blandt de ansatte, er nedbemandinger:

»Norwegian og piloternes arbejdsgiver NAN har været tydelige omkring at omkostningsniveauet må ned og fleksibiliteten op i den skandinaviske operation, hvis selskabet skal kunne beholde lige så mange piloter som i dag. Alternativet er nedbemandinger i Skandinavien.«