LO indkalder til afgørende møde om lufthavnsstrejke

LO vil senere torsdag sende en mødeindkaldelse ud til de forbund, der kan tænkes at blive involveret i sympatistrejken mod Norwegian.

Foto: Johan Nilsson Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Nilsson / TT

Det bobler og syder i sagen om sympatistrejkerne mod det norske flyselskab Norwegian, der risikerer at brede sig til en lang række fagforbund. Den faglige hovedorganisation LO vil senere torsdag sende en mødeindkaldelse ud til de relevante fagforbund med henblik på at drøfte en mulig sympatikonflikt mod det norske lavprisselskab.

Serviceforbundet, som blandt andet organiserer security-personalet i Københavns Lufthavn, har allerede varslet strejke.

»Vi sender en mødeindkaldelse af sted i dag med henblik på at samle forbundene til et møde om situationen i næste uge. Det handler om de internationale regler for sympatistrejker. Vi ser sådan på det, at der foregår en lovlig hovedkonflikt i Norge, som også ville være lovlig i Danmark,« siger Kenneth Thue Nielsen, kommunikationschef i LO.

Kenneth Thue Nielsen forventer, at store forbund som 3F og Serviceforbundet vil deltage i mødet i næste uge. På mødet skal deltagerne tage stilling til, hvorvidt man vil bakke op om en sympatikonflikt mod Norwegian.

Bliver forbundene enige om at tilslutte sig, kan LO efter al sandsynlighed sende et varsel om sympatistrejke kort efter mødet i næste uge. En egentlig konflikt vil derefter træde i kraft tidligst 14 dage efter den første udmelding.

Tidligere torsdag indløb det første sympativarsel fra fagforbundet Serviceforbundet. Det skete efter et møde med Flyvebranchens Personaleunion (FPU).

Formanden for FPU, Thilde Mortensen Waast, forklarer, at en mulig strejke udelukkende kommer til at ramme Norwegian. Hun understreger samtidig, at der ikke bliver tale om fysiske aktioner i lufthavnen.

»Det bliver sådan, at vores medlemmer vil nægte at påtage sig arbejde for Norwegian uden om de strejkende piloter i selskabet. Der er ikke nogen af vores medlemmer, der ønsker at blive strejkebrydere. Der er et stort ønske om at støtte Norwegian-piloterne,« siger Thilde Mortensen Waast.

Forbundsformanden har allerede et skriftligt strejkevarsel i støbeskeen, som Dansk Industri kommer til at blive modtager af.

»Vi sender et strejkevarsel af sted til Dansk Industri, som jeg allerede har talt med,« siger Thilde Mortensen Waast.