Nordea: Sunde fødevarer stiger i pris

Sunde europæiske fødevarer vil i fremtiden blive mere efterspurgte og dermed dyrere, mener Nordeas forbrugerøkonom Anne Lehmann Erichsen. Både detailsektoren, fødevareindustrien og landmændene kan ifølge Landbrugsraadet se frem til højere fortjeneste.

Bl. a. frugt, brød, mælk og gryn forventes at blive dyrere de kommende år, vurderer OECD. Her er økologisk frugt og grøntsager i Københavns første økologiske super- marked, som Anya Hultberg og Jesper Schimming åbnede sidste år. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Danske forbrugere må indstille sig på, at mange fødevarer bliver dyrere fremover. Og det er lige fra mælk til brød, frugt og gryn. Forbrugerne kan vente prisstigninger på især sikre, sunde og økologiske fødevarer, mener landets næststørste bank, Nordea.

»Man skal indstille sig på, at priserne på en del fødevarer vil stige. Sunde fødevarer fra Europa, hvor der er gode kontrolsystemer og fokus på fødevaresikkerhed, vil i fremtiden blive mere efterspurgte. Ser man globalt på det, er landbruget og fødevareindustrien i Europa langt fremme med fødevaresikkerhed. Så forbrugerne kan trygt gå ned i supermarkedet, putte europæiske varer i indkøbskurven og gå hjem og spise dem, uden at spekulere på, om der er noget farligt indeni,« siger forbrugerøkonom i Nordea, Anne Lehmann Erichsen, der har kigget på, hvor stor en del af vores privatforbrug, der går til mad.

OECD venter prishop
»Den balance vil nok ændre sig fremover. Hvis vi vil købe kvalitetsmad og have økologiske produkter, må vi hoste op med flere penge,« mener hun.

Ifølge skøn fra FN og OECD vil fødevarepriserne på globalt plan stige omkring seks procent om året de næste 10 år. Og for hver 100 kr. en gennemsnitshusholdning i Danmark i dag har til rådighed, bruges 11 kr. til fødevarer, mens der bruges lidt mere på underholdning og rejser, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Stiger mad med fem procent om året de næste fem år, skal en dansk familie bruge 14 kr. til mad for hver 100 kr., familien har til rådighed.

»Men det er der jo ingen, der ved med sikkerhed, da priser på fødevarer er meget svære at spå om. Men hver gang folk hører om en eller anden fødevareskandale og hører om problemer med produkter fra f.eks. Kina, der er problemer med, så vil folk få øjnene op for eller blive mindet om, hvor vigtigt det er, at man har tillid til det, vi putter i munden, er i orden,« siger Nordeas forbrugerøkonom, Anne Lehmann Erichsen.

Øget indtjening
Landbruget og fødevarebranchen i Europa har derfor lyse udsigter for den fremtidige indtjening. Der, hvor der er god kontrol og styr på tingene, skal man ikke være bange for, at man ikke kan få solgt varerne til gode priser.

Det tendens er Landbrugsraadet enig i, selv om landmændene har fået højere omkostninger til dyrefoder. Her fastslår vicedirektør Claus Richter, at hele kæden – lige fra detailsektoren til fødevareindustrien og landmændene – kan se frem til højere fortjenester.