Nordea får ny kæmpebøde for mangler på hvidvaskområdet

Nordea tager det meget alvorligt, at banken igen har fået en bøde for ikke at gøre nok for at forhindre hvidvask.

Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Banken har fået en bøde på 50 mio. svenske kr. af det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen. Det sker kun to år efter, at banken fik en anmærkning og en bøde på 30 mio. svenske kr. for problemer på samme område.

Tilsynet skriver, at har nogen villet vaske penge hvide eller finansiere terrorisme via Nordea, har det sandsynligvis været muligt, uden at banken ville opdage det. Banken fik derfor tirsdag en advarsel og skal betale den højeste mulige bøde, skriver Finansinspektionen.

Nordea skriver i en meddelelse, at banken respekterer beslutningen og indrømmer, at der har været huller i bankens arbejde på hvidvaskområdet.

- Vi tager denne beslutning meget alvorligt. Vi anerkender, at vi oprindeligt undervurderede kompleksiteten og de krævede ressourcer for at være i overensstemmelse med reglerne på dette område, udtaler Christian Clausen, topchef i Nordea, i meddelelsen.

Artiklen fortsætter under TV-indslaget

 

- Vi har dog taget væsentlige skridt siden 2013. Senest har vi lagt yderligere vægt på områdets strategiske vigtighed ved at gøre vores Compliance-direktør en del af koncerndirektionen, og vi vil fortsætte med at øge ressourcerne og indsatsen for at sikre, at vi lever op til disse meget vigtige krav, fortsætter Nordea-chefen.

Også Handelsbanken har været i myndighedernes søgelys og tirsdag fået en bøde på 35 mio. svenske kr. for ikke at have lavet risikovurderinger af alle sine kunder eller indhentet tilstrækkelig viden om kunderne og deres forretninger.

- Hvert år sker der hvidvaskning af 100 mia. kr. i Sverige. At banker gør, hvad de kan, for at hindre kriminelle fra at vaske penge fra kriminalitet hvide, eller at personer og organisationer finansierer terrorvirksomhed, er meget vigtig for at modvirke et samfundsproblem. Bankerne skal bedømme, hvor stor risikoen for hvidvaskning eller finansiering af terror er. Når risikoen er høj, skal bankerne lave ekstra kontroller af både kunder og af deres transaktioner, påpeger Finansinspektionen.

/ritzau/FINANS