Regeringen skærper kampen mod hvidvask og skattely

Sammen med de øvrige partier i Folketinget undtagen Liberal Alliance har regeringen indgået en ny aftale, der skal være med til at bekæmpe skattely. Planen består af syv punkter og skal blandt andet være med til at bekæmpe stråmænd, der sender penge ud af landet.

Vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) vil have bremset stråmænd, der sender milliarder kroner i skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er klar til at gå på jagt efter stråmænd og kommanditselskaber, der enten hvidvasker penge eller på vegne af forskellige virksomheder sender milliarder af kroner ud af landet i stedet for at betale skat i Danmark.

Sammen med resten af partierne i Folketinget med undtagelse af Liberal Alliance er regeringen derfor klar til at sætte ind med endnu en pakke, der skal sætte ind mod skattely.

Pakken blev præsenteret fredag på et hurtigt pressemøde i Vækst- og Erhvervsministeriet efter partierne havde holdt det første indledende møde om pakken. Regeringen fremhæver, at der hvert år ryger fra tre til fem mia. kr. ud af landet til skattely. For at få dæmpet kraftig op for den trafik, består den nye skattelypakke af syv punkt.

De to første drejer sig dels om øget åbenhed om ejerforholdene i danske virksomheder. Det skal ske ved, at der bliver lavet et register over de reelle ejere. Den endelige lovtekst bliver først udformet i starten af det nye år, men vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) forestiller sig, at alle der ejer mere end måske fem pct. af en virksomhed, skal stå i registeret.

Næste store punkt er drejer sig om større åbenhed omkring ejerskabet af kommanditselskaber. Regeringen fremhæver, at kommanditselskaber er særlig udsatte for misbrug til hvidvask af penge. Ejerne af kommanditselskaber skal derfor også stå i registeret.

»Denne her pakke vil få ret vidtgående konsekvenser. Vi skal have sat i det system, så vi kan se, hvem det er der er de reelle ejere i virksomhederne. Vi vil ikke misbruges som land og vi vil undgå sorte penge,« siger Henrik Sass Larsen, der erkender, at tiltagene ikke er nok til at stoppe al skattesvindel og hvidvask af penge.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har tidligere lavet en aftale med SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten om en række initiativer på skattely på hans område. I den aftale var Venstre og de konservative ikke med.

»Vi kommer ikke til bunds med det her. Vi kommer til at følge op på det senere,« siger Henrik Sass Larsen, der nævner, at han eksempelvis finder det mærkværdigt at den amerikanske gigantkoncern Gillette har været i Danmark i 15 år uden at det er lykkedes den at betale skat.

SF’s skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen er specielt glad for, at en af punkterne i pakken er et fair-tax-mærke. Det kan virksomheder, som har styr på deres skatteforhold, bruge.

»Det kan blive en konkurrenceparameter for virksomhederne, som forbrugerne begynder at lægge mærke til. Det er unfair konkurrence, når en virksomhed snyder i skat. Med fair tax-mærket kan man vælge de butikker og firmaer, som har åbenhed og ordentlige forhold,« siger Lisbeth Bech Poulsen og fremhæver, at SF gerne havde set, at kommanditselskaberne direkte blev skattepligtige i Danmark.

Det vil SF fremsætte et selvstændig lovforslag om i det nye år.