Minister vil redde boligejeres rentefest

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) erklærer sig parat til at ændre loven for, at boligejere kan få glæde af negative renter på realkreditlån. Både Skat og Finanstilsynet ventes at sidde med i en ny arbejdsgruppe, som får travlt.

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) erklærer sig parat til at ændre loven for, at boligejere kan få glæde af negative renter på realkreditlån. Både Skat og Finanstilsynet ventes at sidde med i en ny arbejdsgruppe, som får travlt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lovgivningen bliver i løbet af meget få uger justeret, så den passer til den helt nye rentevirkelighed, som danske boligejere og realkreditinstitutter befinder sig i. Det står klart, efter at toppen af den danske realkreditsektor torsdag var til møde om den historisk usædvanlige rentesituation i Erhvervs- og Vækstministeriet.

Mødet var hermetisk lukket for offentligheden, men Berlingske erfarer, at realkreditinstitutterne som det første på mødet fik at vide fra departementschef Michael Dithmer, at der på ingen måde bliver tale om, at branchen kollektivt kan aftale at undlade at udbetale renter til de boligejere, der grundet den historisk lave rente skal have rente udbetalt, når de låner penge til deres bolig.

Derimod skal branchen, som bl.a. Realkredit Danmark allerede gør i disse dage, udbetale renten til danskerne og således betale dem for at have optaget et realkreditlån. Men da det er en helt ny og ganske uprøvet situation, vil erhvervsministeren for at hjælpe branchen nedsætte en arbejdsgruppe, som skal sikre, at det kan lade sig gøre lovgivningsmæssigt uden problemer.

»Vi befinder os i en ny rentesituation. Der er behov for, at vi får skabt klarhed over, hvordan vi bedst håndterer situationen fremadrettet, herunder om der er uhensigtsmæssige barrierer i lovgivningen. På baggrund af dagens møde nedsætter jeg en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, der skal kortlægge problemstillingen og komme med forslag til eventuelle justeringer af gældende lovgivning,« lød det fra erhvervsminister Henrik Sass Larsen i en pressemeddelelse kort efter mødet.

Hvem der skal sidde i arbejdsgruppen, var ministeriet ikke klar til at svare på torsdag sidst på dagen. Men ifølge en kilde tæt på processen vil der i løbet af meget få dage –måske allerede fredag – blive sat navn på de aktører, som skal med i gruppen. Det mest sandsynlige er ifølge kilden, at det bliver en blandet gruppe bestående af embedsmænd fra Erhvervs- og Vækstministeriet, personer fra realkreditinistitutterne med indsigt i tekniske og politiske forhold og desuden folk fra Finanstilsynet og fra Skat.

Særligt skat kan være et af de områder, som forvolder realkreditinstitutterne problemer, da negative renter rejser et spørgsmål om, hvorvidt og hvordan boligejere skal betale skat af den uventede rentegevinst, som de får ved negative renter, når de låner penge.

Det var torsdag heller ikke muligt at få oplyst i Erhvervs- og vækstministeriet, hvor hurtigt arbejdsgruppen reelt skal arbejde, men kilder peger på, at den får særdeles travlt. For allerede fra 23. februar skal realkreditinstitutterne ud og sælge de obligationer, som ligger bag danskernes yndlingslån som F1 og F3.

De seneste dage har der tegnet sig et billede af en realkreditsektor, som har været mere splittet end i mange år. Nogle af realkreditinsitutterne har været hurtige til at omstille sig til den nye rentevirkelighed. Heriblandt er Realkredit Danmark, som torsdag på ny lovede negative renter til danskerne, da Nationalbanken gav renten endnu et nøk nedad.

Dagens rentenedsættelse vil også smitte af på realkreditmarkedet, og i disse dage har vi udstedt både F1-lån og F3-lån med negative renter. I uge 9 begynder den store fleksauktion, hvor realkreditlån for mere end 150 mia. kroner skal have fastsat ny rente.

Med dagens rentenedsætelse synes der at være en reel sandsynlighed for, at nogle låntagere vil opleve at få en negativ kontantlånsrente på auktionen,« lød det fra Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, kort efter Nationalbankens rentedukkert.

Nykredit har været anderledes fodslæbende i forhold til at love negative renter til boligejerne. Det har ført til en del spekulationer om, hvorvidt Nykredits IT-systemer er klar til at håndtere den helt nye rentesituation.