Den danske centralbank anses som særlig aktiv

Den danske Nationalbanks tiltag i den seneste tid vurderes som værende særligt innovative og viser dens særlige aktive politik sammenlignet med andre centralbanker i verdenen.

Den danske Nationalbanks tiltag i den seneste tid vurderes som værende særligt innovative og viser dens særlige aktive politik sammenlignet med andre centralbanker i verdenen. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: FABIAN BIMMER

Efter at Schweiz ophævede francens loft mod euroen, er Danmark ene om at føre fastkurspolitik rettet mod den europæiske fællesvaluta. En politik den danske Nationalbank vurderes som værende stærkt interesseret i at fortsætte.

Det skriver Financial Times.

Danmark var det første land til at indføre negative renter i 2012 og overraskede i sidste uge med at stoppe for udstedelsen af statsobligationer. Sammen med andre tiltag, ses den danske nationalbank som værende særligt aktiv og intervenerende.

For tiden sammenlignes Danmarks situation med den Schweiziske, og der spekuleres i hvorvidt den danske fastkurspolitik vil fortsætte. Men der er markante forskelle mellem de to landes monetære situationer, vurderes det af Financial Times.

- Når man lægger disse dramatiske tiltag sammen, vil jeg se det som et udførlig udmelding fra danske myndigheder, om at de er klar til at forsvare den danske valutas sammenknytning, mener Robert Bergqvist, der er ledende økonom i Svenske SEB.

Bergquist største bekymring er, at danske banker og pensionsfonde mister troen på den danske fastkurspolitik og påbegynder salg af euroreserver for at risikodække deres valutarisici. Desuden vurderer økonomen, at investorer fortsat vil spekulere i den danske fortsættelse af fastkurspolitikken trods Nationalbankens klare udmeldinger og tiltag.