Microsofts topchef går af

Den karismatiske Steve Ballmer trækker sig fra topposten efter et år med hård kritik. Microsoft stiger med raketfart på aktiemarkedet.

Foto: ROBERT GALBRAITH. Microsofts karismatiske, gestikulerende og nogle gange kritiserede topchef Steve Ballmer meddeler nu, at han stopper inden for 12 måneder.
Læs mere
Fold sammen

Topchefen gennem 13 år for verdens største softwarefirma, amerikanske Microsoft, går af om senest 12 måneder.

Den 57-årige Steve Ballmer, som i januar 2000 afløste medstifter Bill Gates på topposten, meddelte fredag, at han trækker sig tilbage fra jobbet inden for et år.

»Der er aldrig et perfekt tidspunkt for denne type af overgang, men nu er tidspunktet det rette,« siger Steve Ballmer, som fortsætter som koncernchef, indtil bestyrelsen har udpeget hans afløser.

Allerede kort efter offentliggørelsen kunne reaktionen ses på aktiemarkederne. Få sekunder efter børsåbningen i New York var Microsoft-aktien handlet op med 8,5 procent, hvilket var ensbetydende med, at selskabets markedsværdi havde taget et hop på 23 milliarder dollars - eller 128 milliarder kroner. Efter nogle minutters handel mindskedes stigningen dog en anelse.

Bill Gates med til at udpege afløser

Microsoft har nedsat en komité med John Thompson fra bestyrelsen og med bestyrelsesformand Bill Gates til at udpege den kommende topchef.

Steve Ballmer har været en omstridt topchef gennem navnlig det seneste år. Aktionærerne har ikke været tilfredse med Microsofts nytænkning, og der har flere gange været røster fremme om, at Steve Ballmer burde forlade chefstolen snarest.

Allerede i maj 2011 krævede manden, der forudså Lehman Brothers' kollaps, den rebelske investor David Einhorn fra Greenlight Capitals, at Steve Ballmer bliver fyret, fordi han hænger fast i fortiden.

»Hans fortsatte tilstedeværelse er den største trussel mod Microsofts aktie,« sagde David Einhorn og fandt det på tide »at give en anden chancen«. Og året efter fik både Steve Ballmer og bestyrelsesformand Bill Gates verbale tæsk af de mindre aktionærer, fordi de kun ville besvare spørgsmål i 14 minutter og 32 sekunder. Flere udvandrede efter at have brugt op mod seks timer på at nå frem til generalforsamlingen.

Vigtigste slag nogen sinde

Microsoft er midt i sin formodentlig vigtigste satsning nogen sinde. Styresystemet Windows 8 er ved at blive kørt ind, dog ikke i det forventede tempo, og 18. oktober kommer en større opdatering for at tage brodden af en del kritik fra brugerne.

På mobilfronten kæmper Microsoft sammen med finske Nokia for overhovedet at gøre sig gældende på et mobil- og tavlecomputermarked, der domineres fuldstændig af Samsung og Apple, og hvor Googles styresystem Android og Apples iOS tilsammen sidder på over 90 procent af verdensmarkedet.

Regnskabet for april-juni viste en tilbagegang over hele linien sammenlignet med januar-marts. Omsætningen lød på 19,8 milliarder dollar, et overskud på 4,9 milliarder dollar og en overskudsgrad på 24,95 procent. Microsoft måtte samtidig tage en nedskrivning på 900 millioner dollars eller 5 milliarder kroner, fordi den Microsoft-producerede Surface-tavlecomputer ikke har solgt nær så godt som ønsket.

Microsoft henter en væsentlig del af indtjeningen fra sit Windows-styresystem og Office-kontorpakken, der senest er kommet i en netudgave. Microsoft står desuden bag spillekonsollen Xbox (den bedst sælgende i USA i 30 måneder i træk), Skype (det dansk-svenske internettelefoniprogram, som Microsoft købte i oktober 2011 for 8,5 milliarder dollars), søgetjenesten Bing og senest tavle-PCen Surface.

Det faldende PC-salg rammer Microsoft hårdt. Folks penge forsvinder til køb af smartphonetelefoner og tavle-PCer i stedet. Microsoft er dog stadig ikke på nogen måde lukningstruet, men Steve Ballmer er næppe ked af at kunne overlade roret - og dermed nøglen til fremtiden - til en anden efter en række turbulente år.

Næststørste aktionær

Steve Ballmer voksede op i bilbyen Detroits forstæder som søn af en schweizisk immigrant, der var mellemleder hos Ford Motor. Steve Ballmer vandt et legat, så han kunne komme på en prestigefyldt privatskole, hvor han scorede topkarakterer i matematik og senere forlod Harvard University med en mastergrad i matematik og økonomi. Herefter arbejdede han som assisterende produktchef hos Procter & Gamble (dem med Gilette og Pampers), inden han begyndte på Stanford University.

Her overtalte hans gamle klassekammerat fra Harvard, Bill Gates, ham i 1980 til at starte hos Microsoft, der blev stiftet fem år tidligere, som ansat nummer 30, og hvor Steve Ballmer i dag som næststørste aktionær ejer 333,2 millioner aktier.

Microsoft er grundlagt i 1975.