Ballmer-exit giver aktionærerne 115 mia. kr.

Gevaldigt kurshop for Microsoft-aktien efter meddelelsen om chefskifte. Og hovedpersonen står selv til at spinde guld på udviklingen.

Microsoft-topchefen Steve Ballmer stopper inden for et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIHIRO HOSHINO
Nyheden om pensioneringen af Microsofts topchef Steve Ballmers har udløst et kurshop af de helt store på børsen i USA og aktionærerne i selskabet kan kl. 16.30 fredag - efter en times handel i USA - notere sig en gevinst på 115 mia. kr. i forhold til torsdag.

Efter at Microsoft annoncerede, at selskabet inden for et år vil få ny topchef, er aktien tordnet i vejret. Kl. 16.30 fredag koster den koster den knap 35 dollar - små 8 pct. mere end torsdag. Det nye niveau er dog ikke højere, end aktie lå i midten af juli i år.

Også Steve Ballmer selv kan glæde sig over kursstigningen, da han selv ejer godt 333 mio. aktier og spåledes har tjent godt 832 mio. dollar eller 4,7 mia. kr.

»Microsoft har de seneste år kæmpet med at tilpasse sig det nye teknologimarked, hvor mobile enheder og tilhørende apps spiller en stadig større rolle. Selskabets Windows-styresystem har bl.a. haft svært ved at konkurrere med Apples iOS og Googles Android,« skriver chefaktiestrateg i Nordea Michael Borre i en kommentar.

Han forklarer den voldsomme kursreaktion med, »at investorerne ikke har haft den store tillid til, at han var manden, der kunne få selskabet tilbage til toppen«.

Ballmers store problem har været, at han ikke formåede at få succes på de nye vækstplatforme inden for it-industrien.

Ballmer overtog roret i Microsoft i januar 2000 efter Bill Gates. Et tidspunkt, som næsten var det værst tænkelige, i betragtning af at it-boblen brast få måneder senere. På trods af dette har Ballmer formået at øge Microsofts overskud per aktie med 15 pct. om året siden han blev koncerndirektør.

/ritzau/FINANS