Michelin-stjerner trækker turister

Danmark har fået sin første trestjernede Michelin-restaurant, og samtidigt er tre provinsrestauranter for første gang blevet inkluderet i den prestigefyldte restaurantguide. Sidste år mærkede Aarhus hvor meget det betyder, når Michelin kommer til byen. Nu er det provinsens tur.

I dag præsenterer Michelin årets nye stjernerestauranter i Danmark og resten af Norden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Danmark er ved at blive en vaskeægte gastronomisk højborg. I de senere år er de attraktive Michelin-stjerne drysset ud over Danmark, og i dag kulminerede det foreløbigt med tre stjerner til Restaurant Geranium. Det er første gang, det sker.

Samtidigt har de tre provinsrestauranter Kadeau, Frederiksminde og Henne Kirkeby Kro for første gang fået en Michelin-stjerne.

Sidste år oplevede Aarhus for første gang at få Michelin-stjerner, og i dag kan direktør i VisitAarhus Peer H. Kristensen gøre status.

»Indtil slutningen af februar sidste år, hvor stjernerne kom, lå antallet af turister i Aarhus på status quo. Efterfølgende er der kommet gang i tingene, og Aarhus endte sidste år med en stigning i turismen på 17 procent, hvilket er i absolut europæisk topklasse. Vi er en by på vej frem på det der hedder second city markedet, og her betyder Michelin-stjernerne alt.« siger Peer H. Kristensen. Han mener, at Michelin-stjernerne har skabt en international blåstempling af Aarhus som by.

»Når vi sidder over for amerikanske krydstogtrederier og skal markedsføre Aarhus, så kan vi jo godt fortælle dem, at vi har en fantastisk by, men med Michelin-stjernerne har vi fået noget meget konkret og anerkendt, vi kan vise frem,« siger Peer H. Kristensen.

Og Michelin-stjernerne har haft en markant effekt på turismen i Danmarks næststørste by.

»I 2015 havde vi i 11 krydstogtanløb til byen, i 2016 har vi allerede 28 bekræftede anløb og i 2017 kommer der endnu flere. Samtidig har 30 internationale journalister har besøgt Aarhus i år, og flere hundrede internationale medier har skrevet om byen efter vi fik de tre stjerner,« siger Peer H. Kristensen.

I dag er både Bornholm, Vestsjælland og Sydøstsjælland kommet på Michelin-kortet, og nu kan områderne håbe, at de afledte effekter på turismen bliver lige så store som de var i Aarhus.

»At udkanten af Danmark nu også har fået Michelin-stjerner, vil give store afledte effekter til de lokale erhvervsdrivende. Det her vil give en øget omsætning til detail- transport- og overnatningsbranchen,« siger Susanne Nordenbæk, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.