Mere end 200 kilometer ude i Nordsøen spottede ansatte onsdag morgen en drone, som ikke burde være der

Kort tid efter at flere eksplosioner har sprængt huller i Nord Stream 1 og 2 sydøst for Bornholm, observerede ansatte hos TotalEnergies en ukendt drone ved det danske olie- og gasfelt Halfdan i den danske del af Nordsøen. Den franske energikæmpe har orienteret både politi og myndigheder.

Halfdan-feltet er det næststørste gasfelt og næststørste oliefelt i den danske del af Nordsøen. Geografisk ligger det tæt på knudepunktet Tyra, som lige nu gennemgår en totalrenovering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største aktør i den danske Nordsø, den franske energikæmpe TotalEnergies, har de seneste dage arbejdet på højtryk for at hæve beredskabet og sikkerheden omkring selskabets faciliteter i Danmark, hvoraf en stor del udgøres af store platforme mere end 200 kilometer ude i havet vest for Esbjerg.

Det sker, efter at flere eksplosioner dybt under havets overflade har sprængt hul på de to store gasrørledninger Nord Stream 1 og 2, der løber fra Rusland til det nordlige Tyskland tæt forbi Bornholm.

Eksplosioner, som har fået store mængder gas til at strømme op til overfladen, og som den danske regering og de danske myndigheder tolker som sabotage.

Så meget desto mere opsigtsvækkende er det, at TotalEnergies onsdag har observeret såkaldt »uautoriseret droneaktivitet« ved Halfdan B olie- og gasfeltet i den danske del af Nordsøen.

I en e-mail bekræfter TotalEnergies hændelsen og skriver, at det »som altid er vores højeste prioritet at værne om vores medarbejderes og samarbejdspartneres sikkerhed«, samt at man »er i tæt dialog med myndighederne«.

Så sent som få dage inden, at de to store gasrørledninger sprang læk nord for Bornholm, advarede de norske myndigheder om mystiske droneaktiviteter ved flere af deres olie- og gasplatforme.

Det er langtfra unormalt med droneaktivitet offshore. Et selskab som netop TotalEnergies bruger selv droner ude på platformene i den danske del af Nordsøen til flere forskellige opgaver.

Det unormale ved hændelsen består altså indtil videre i, at ansatte hos TotalEnergies på Halfdan-feltet onsdag morgen spottede en eller flere droner, de ikke var bekendt med skulle flyve rundt i området det pågældende tidspunkt. Ligesom at selskabet ikke ved, hvem der stod bag droneflyvningen.

Derfor orienterede TotalEnergies straks myndigheder som politiet, kystvagten og Energistyrelsen.

Rigspolitiet bekræfter, at der er indløbet en anmeldelse om »uautoriseret« droneaktivitet.

»Syd- og Sønderjyllands Politi modtog onsdag eftermiddag en henvendelse om, at nogle ansatte på boreplatformen Halfdan Bravo tidligere på dagen havde observeret en drone i nærheden af boreplatformen,« udtaler Rigspolitiet.

Politiet undersøger nu hændelsen og kan på nuværende tidspunkt ikke komme med yderligere oplysninger, lyder det videre.

Her ses et kort over den danske operation i Nordsøen. Halfdan-feltet er placeret sydøst for knudepunktet Tyra i den sydlige, gule klump. Illustration: Energistyrelsen Fold sammen
Læs mere

Danmarks næststørste felt

Rent geografisk ligger Halfdan-feltet ikke ret langt fra Tyra-feltet, som lige nu gennemgår en totalrenovering, og som udgør det absolutte knudepunkt i den danske produktion af olie- og gas.

Halfdan er et af de »nyere« felter i den danske del af Nordsøen, da produktionen af olie og gas først startede i 1999

Til sammenligning startede produktionen fra det ældste danske felt, Dan, i 1972, mens der fra Tyra-feltet er blevet hevet olie- og gas op siden 1984.

I årene 1999-2021 er der i alt blevet pumpet 36,2 milliarder kubikmeter gas og 85,2 millioner kubikmeter olie op fra Halfdan-feltet.

Det placerer Halfdan som Danmarks næststørste gasfelt efter Tyra og næststørste oliefelt efter Dan.