For meget fedt i hver syvende pakke hakkekød

Du kan ikke stole på fedtprocenten på det hakkede kød.

Det afslører en gennemgang af Fødevaremyndighedernes stikprøver for 2006 som Urban har foretaget.

Fire ud af ti pakker hakket kød har forkerte oplysninger om fedtindholdet. Der kan være en hel del mere fedt, end der står på varedeklarationen, men der kan også sagtens være en hel del mindre.

»Man skal som forbruger kunne stole på det, der står på deklarationen,« siger Conny Thomsen, slagterfaglærer på Teknisk Skole i Vejle.

Hun underviser kommende slagtere i at kunne se, hvor meget eller lidt fedt, der er i kødet. Men det går ofte galt. En slagter påstod, at der var 10-12 procent fedt i en gang fars, men der var kun 0,97 procent.

En anden slagter skrev, at der maks var 10 procent fedt, når der i realiteten var 15,3 procent.

»Der er ikke nogen, som bevidst fusker, det tror jeg ikke. Vi har alle en faglig stolthed. Det er et visuelt skøn, slagterne tager, og det er altså ikke let. Måske går det nogle gange bare for stærkt,« mener Conny Thomsen.

Det er langt fra noget nyt fænomen, at der ikke er styr på fedtprocenterne, og det er faktisk blevet bedre. I 2003 havde knap hver anden pakke hakket kød mere fedt end der stod på deklarationen. I 2005 var det hver tredje pakke, og i 2006 er det omkring hver syvende.

Kilde: Urban