Magasinbranchen i stormvejr

REKLAMEGYSER 09: Selvom mediebureauerne ikke helt kan blive enige om, hvor slemt det står til i magasinbranchen, er der ingen tvivl om, at reklamekronerne bliver færre i 2009. Annoncepakker er vejen frem, mener magasindirektør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomisk krise og en øget konkurrence fra de digitale medier er en farlig cocktail i den i forvejen hårdt pressede magasinbranche. Og nervøse miner og nedbidte negle vil efter alt at dømme også præge de danske magasiner og fagblade næste år.

Selvom mediebureauerne ikke helt kan enes om hvor slemt, det ser ud i 2009, er der ingen tvivl om, at annoncørerne næste år vil sætte færre reklamekroner i mediegruppen.

Grafik: Nettet scorer nu mest som annoncemedie

Det estimerer fem af landets største mediebureauer for Berlingske Business. Et fald på mellem fire og 10 procent ser ud til at ramme de glitrede blade, som også i 2008 må erkende, at salget af nedadgående. Ustabilt marked

»Vi kan godt mærke, at markedet er ustabilt, og at kunderne lige tænker to gange, før de indrykker annoncer,« siger Pernille Aalund, der er magasindirektør i Aller Press, som blandt andet udgiver »IN«, »BAZAR« og »Q«. Men på trods af at vilkårene er blevet hårdere, er Allers magasiner kommet helskindet ud af årets første tre kvartaler. Et skævt regnskabsår med start i oktober har givet en vækst på 2 pct, fortæller Ene Krog, der er salgsdirektør i Aller Press.

»Men det er selvfølgelig svært at sige, om årets tre sidste måneder kommer til at slå bunden ud af markedet,« siger hun.

Mediebureauerne vurderer, at årets resultat i den samlede magasinbranche vil være et fald i annonceomsætningen på 8,1 procent, hvilket svarer til, at omkring 150 millioner kroner er hevet ud af mediegruppen. Annoncekronerne er primært hevet ud af fagbladene, men også de danske magasiner er ramt.

Krise sætter spor

Koncerndirektør Kjeld Lucas fra Egmont Magazines, der blandt andet står på »Sirene« og »Euroman«, forventer, at den samlede magasinbranche vil falde med omkring fem pct. i 2009, men han ønsker ikke at oplyse, hvad forventningerne er hos Egmont selv.

»Den generelle økonomiske udvikling smitter af på annonceudviklingen, så vi forventer, at det bliver meget hårdere i 2009 end det har været i 2008,« siger han, men pointerer, at der ikke umiddelbart er planer om at skære ned.

Fra print til net

Pernille Aalund fra Aller Press mener dog ikke, at det kun er den finansielle krise, der påvirker annoncesalget.

»Det handler også om, at markedet generelt udvikler sig, og at pengene flyttes fra print til net. Derfor har vi haft stor succes med at sælge annoncepakker, hvor annoncørerne rykker annoncer ind på flere platforme som f.eks. nyhedsbreve, konkurrencer, mobilsites, print og digitalt. Det er et helt andet univers vi er i nu,« siger hun. Aller Press lukkede i sidste uge de to nye gratismagasiner »Player« og »MAND« ned, da koncepterne ikke var bæredygtige. Til gengæld udvidede forlaget porteføljen med 33 nye sites for kort tid siden.

»Vi har i lang tid været klar over, at markedet bevæger sig i den retning, og derfor føler vi os godt klædt på,« fortæller Pernille Aalund.

Grafik: Nettet scorer nu mest som annoncemedie

Reklamegyser 2009: Annoncører bruger de fleste penge på nettet

Reklamegyser 2009: Aviser skal ruste sig til annoncegyser

Reklamegyser 2009: Digital vækst i biograferne

Reklamegyser 2009: Magasinbranchen i stormvejr

Reklamegyser 2009: Skæbnetime for dansk radioreklame

Reklamegyser 2009: Nye nichemedier taber mest på krisen

Reklamegyser 2009: De røde TV-tal vokser

Reklamegyser 2009: Hårde tider på overset marked

Reklamegyser 2009: Outdoor stærkt ind i vanskeligt år