Maersk Oils dyre nitte

Maersk Oils drøm om et nyt olieeventyr i Brasilien har forvandlet sig til et mareridt og en heftig nedskrivning. Nyhedschef Peter Suppli Benson ser på, hvad der er gået skævt for Maersks brasilianske satsning.

Med en nedskrivning på 1,7 milliarder dollar - mere end ni milliarder danske kroner - er værdien af Mærsks brasilianske olieaktiviteter nu reduceret til 0,6 milliarder dollar. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havde Maersk Oil haft en »wall of shame«, ville to navne have en sikker plads på den: Kerr-McGee og SK Energy. Det er navnene på de to virksomheder, som i henholdsvis 2005 og 2011 solgte massive olieaktiviteter i havet ud for henholdsvis Storbritannien og Brasilien til Maersk Oil.

De to handler – den første til 18 milliarder kroner, den brasilianske til 13 mia. dollar – er nemlig endt som meget dyre beviser på, at en bugnende pengetank ikke er synonymt med succes i oliebranchen. Det troede Maersk Oil ellers, da man i 2005 købte oliefelter af Kerr- McGee i Nordsøen, men kort efter måtte lave en nedskrivning på hele 3,2 mia. kroner.

Helt galt blev det tirsdag, hvor A.P. Møller - Mærsks topchef, Nils Smedegaard Andersen, ødelagde feriestemningen med meddelelsen om, at købet af oliefelter og efterforskningsrettigheder i Brasilien fra SK Energy, er endt som en eklatant fiasko, der tvinger Mærsk til at nedskrive værdien af Brasilien-interesserne med ni mia. kroner.

Maersk Oil er langtfra de første, der brænder fingrene på at forsøge at købe sig til genveje i oliebranchen, men man må sige, at selskabet har lært lektien på den hårde – og dyre måde. For at forstå investeringerne skal vi tilbage til tiden omkring 2005.

GRAFIK:

Efter år, hvor Maersk Oils oliereserver voksede voldsomt, og hvor selskabet indtjeningsmæssigt nærmest gik på vandet efter opsigtsvækkende succeser i Nordsøen, Qatar og Algeriet, kunne selskabet pludselig forudse en situation, hvor man ikke fandt nok »ny« olie til at kompensere for den olie, man producerede.

Det er en situation, der kan få enhver oliedirektør til at ryste i bukserne – og ryste, det gjorde man på Esplanaden. Det førte til opkøbene i Storbritannien, og det var reelt samme bagvedliggende udfordring, som førte til Brasilien-købet. Med købene fik man adgang til felter, der allerede var i produktion, og man fik adgang til efterforskningsrettigheder – en slags lodsedler – der kunne udløse guld, hvis man fandt ny olie.

Købene skulle simpelthen dække over, at man i Maersk Oil ikke havde tilstrækkeligt med nye egne felter i pipelinen – derfor måtte man købe sig til dem – desværre med dyrt købte erfaringer til følge. Maersk Oils produktion har været faldende de seneste år. Tilbage står at konstatere, at det ikke bliver i Brasilien, at man skal finde den olie, der skal ændre den negative udvikling.