Mærsk og DONG sender signaler om at give Nordsøen den sidste olie

En helt ny situation i Nordsøen kan være på vej, efter at A.P. Møller - Mærsk og DONG har sået tvivl om deres interesse for den danske olie.

Arkivfoto af Mærsk's Dan feltet i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2008 kunne den danske stat glæde sig over et overskud på 36,5 milliarder kroner fra produktionen af olie fra danske felter i Nordsøen. Det var den gode tid. For siden er de danske oliereserver svundet ind, olieprisen er faldet, og de store overskud er fortid.

Nu venter nye udfordringer, efter at de vigtigste aktører gennem flere årtier, Mærsk og DONG, har åbnet for at sige farvel til den olie, som stadig ligger under Nordsøens bølger.

Det sker samtidig med, at nogle danske oliefelter måske ikke længere er rentable efter det store fald i olieprisen, som verden har set siden sommeren 2014. Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er helt klar over den komplicerede situation, men vil endnu ikke give et bud på en løsning.

»Regeringen er opmærksom på de udfordringer, som den danske olie- og gasbranche aktuelt står overfor. Men det er samtidig et kompliceret område, og regeringen lægger vægt på, at løsningerne er godt belyst,« skriver Lars Christian Lilleholt i en mail til Berlingske.

A.P. Møller - Mærsk offentliggjorde i sidste uge en ny, omfattende strategiplan, hvor den danske virksomhed blandt andet har givet sig selv to år til at finde ud af, hvad der skal ske med Maersk Oil, som siden 1962 har haft enerets­bevillingen i Nordsøen og gennem DUC har stået for hovedparten af olieudvindingen i Nordsøen. En af mulighederne er blandt andet et salg af den danske olievirksomhed, hed det fra selskabet.

Overvejer at lukke platform

Den anden store aktør, den delvist statsejede energikoncern DONG, kan være på vej ud af olieforretningen for at fokusere på vind­energi. I sidste uge skrev nyhedsbureauet Bloomberg, at rådgivere arbejder på at få lagt Maersk Oil sammen med DONGs olieforretning.

Tidligere har DONG sammen med den amerikanske investeringsbank JP Morgan forsøgt at sælge olieforretningen, og ifølge Berlingskes oplysninger er det fortsat en af topchef Henrik Poulsens topprioriteter at få solgt den del af forretningen.

Lars Christian Lilleholt understreger, at hvis for eksempel Maersk Oil fik nye ejere, ville det kræve en grundig gennemgang, før Energi­styrelsen ville tillade, at eneretsbevillingen kunne overgå til andre.

»I den forbindelse vil det blive sikret, at virksomheden også fremover udføres af selskaber med den fornødne tekniske og finansielle kapacitet,« hedder det i mailen fra ministeren.

Opgiver de to selskaber olieproduktionen i Nordsøen, vil det ændre situationen i området, fordi Maersk Oil og DONG sidder på hovedparten af aktiviteten.

Ud af Danmarks 19 olie- og gasfelter er ­Maersk Oil operatør på 15 felter, DONG på tre, mens tyske Hess har det sidste felt.

I forvejen har de lave oliepriser skabt tvivl om fremtiden for flere felter. Blandt andet har A.P Møller - Mærsk sagt, at selskabet overvejer at lukke den centrale Tyra-platform, hvis ikke rammebetingelserne for olieselskaber i Nordsøen bliver bedre. Indtil videre er ministeren dog ikke klar med konkrete tiltag.

»Det er vigtigt at finde de rigtige balancer, der tilgodeser både branchens og samfundets interesser,« mener Lars Christian Lilleholt.

Ministeren kommer sandsynligvis med en mere klar melding, når en central rapport fra Energistyrelsen bliver offentliggjort.

Rapporten, der skal vurderer det fremtidige potentiale i Nordsøen – var egentlig planlagt til at blive offentliggjort allerede i foråret 2015, men er blevet udskudt utallige gange, fordi situationen på oliemarkedet hele tiden ændrer sig.

Politikerne venter – tiden løber

Hos Socialdemokratiet håber finansordfører Benny Engelbrecht, at rapporten snart kommer, så der kan blive truffet beslutninger.

»Der kan være forskellige strukturelle ændringer på vej, hvor nogle af de store aktører muligvis lader deres andel overgå til andre. Lige nu afventer vi analysearbejdet. Jeg hører, hvad branchen siger, men vi skal have analyseret det her først,« siger han.

Mens politikerne venter, løber tiden. Morten Mønster, partner i KPMG og ekspert i Nordsøen, understreger, at der snart skal ske noget:

»Status quo er ikke længere en mulighed. Historisk har dansk offshore-udvinding bidraget med stor samfundsøkonomisk værdi, og det en fordel, at der sker en videreudbygning af den danske sokkel gennem noget af den eksisterende infrastruktur. Hvis man først begynder at lukke centrale dele af infrastrukturen ned, bliver det meget vanskelig at producere de resterende reserver. Derfor skal der ske noget nu,« siger Morten Mønster.

Produktionen af olie og gas har historisk set været helt central for dansk økonomi.

Olien begyndte for alvor at give et provenu få år efter, at forhenværende finansminister Knud Heinesen (S) i 1979 sagde, at Danmark kunne se afgrundens rand. Men dansk økonomi kom ikke tættere på afgrunden – i høj grad fordi staten siden har fået mere end 400 milliarder kroner ind fra nordsøolien.