Staten og pensionkasser kan få en nøglerolle som investorer i Nordsøen

Utraditonelle løsninger kan være på vej i Nordsøen, mener en af Danmark førende olieeksperter.

Arkivfoto: Tyra Vest feltet i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen i den danske del af Nordsøen er inde i historiske forandringer, efter at både A.P. Møller-Mærsk og DONG er begyndt at overveje fremtiden for deres olieforretning.

En af Danmarks førende eksperter på området mener, at den danske offshore-model står ved en markant skillevej, hvor utraditionelle valg kan være løsningen.

Morten Mønster, partner i revisionhuset KPMG, foreslår at træffe alternative valg, hvis de store olieselskaber som A.P. Møller-Mærsk og DONG trækker sig ud:

»Der må fortsat være centrale spillere med en strategisk interesse, som kan tage initiativ til at videreudvikle de danske naturressourcer, og der skal ved siden af være mindre aktører, som kan bidrage til arbejdet med de danske marginale felter på dagens prisniveauer,« siger Morten Mønster.

Hvilken type aktører kunne man forestille sig kunne være med til at udvikle Nordsøen?

»Det store spørgsmål er, hvem det skal tage den rolle. Lige nu kigger vi ind i en meget kompleks situation. Udviklingen i Mærsk og DONG kan åbne mulighed for en ny type aktive investorer, som man har set med pensionskassernes investeringer i off­shore-vind og norsk gasinfrastruktur.«

Hvad sker der hvis der ikke er nogen centrale aktører?

»Der bør findes en regulatorisk og kommerciel ramme for udvikling på dansk sektor. Når den ramme er på plads, kan de centrale aktører være privatejede selskaber, men de kan også være et sammenspil mellem staten og privat ejerskab. Det, der er vigtigt, er, at der bliver skabt et aktivitetsniveau og mulighed for at realisere værdien.«

Staten som medspiller

Kunne man forestille sig, at staten vil blive nødt til at spille en mere aktiv rolle?

»Erfaringer fra den norske sokkel viser, at det har fungeret, at staten har taget en aktiv rolle og har øget sin medfinansiering. I Danmark kan man overveje at øge Nordsøfondens finansieringsmandat, hvis man bedre skal kunne realisere det samlede danske potentiale. I Storbritannien har man på grund af de lavere skattemæssige ordninger fået skabte mere aktivitet, men her er der et andet aktørbillede, og vi mangler at se den fulde effekt af den britiske model, « siger Morten Mønster.

A.P. Møller-Mærsk har givet sig selv to år til at beslutte, hvad der skal ske med Maersk Oil, som er operatør på hovedparten af felterne i Nordsøen. DONG undersøger ifølge Berlingskes oplysninger mulighederne for at sælge olieforretningen for at fokusere på grøn energi.