Lundbeck-direktør håbefuld før USA-eksamen

Lundbeck satser på at få sit antidepressivmiddel Brintellix blåstemplet som et medikament, der kan gavne depressionsramte, som lider af koncentrations- og hukommelsessvigt. Den endelige dom falder i USA til foråret. Lundbeck-direktør er fortrøstningsfuld.

Lundbecks forskningsdirektør, Anders Gersel Pedersen, er fortrøstningsfuld forud for de amerikanske sundhedsmyndigheders gennemgang af antidepressivmidlet Brintellix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lundbeck-medikamentet Brintellix skal over det næste halve år til eksamen hos de amerikanske sundhedsmyndigheder. Det danske medicinalselskab håber, at brugen af det antidepressive middel kan få en udvidet godkendelse, så det også bliver anerkendt som et medikament, der kan afhjælpe problemer som koncentrationsbesvær og glemsomhed hos svært depressive patienter.

Den endelige dom falder senest i slutningen af marts 2016, hvor de amerikanske myndigheder har lovet at give en tilbagemelding. Hos Lundbeck er forsknings- og udviklingsdirektør Anders Gersel Pedersen håbefuld.

»FDA har accepteret ansøgningen. Det vil sige, man har anerkendt, at problemet som sådan – kognition hos disse patienter – er et selvstændigt problem, som der kan udvikles nye lægemidler imod. Det er vigtigt for os. Og sådan var det ikke for fem år siden,« siger Lundbeck-direktøren.

Hos patienter, der benytter sig af almindelige antidepressive midler, klager omkring 30 pct. over, at de har problemer med at koncentrere sig eller gå på arbejde. Og det er den målgruppe, som Lundbeck gerne vil ramme.

Spørgsmålet er nu, om de amerikanske sundhedsmyndigheder mener, at Lundbeck har præsenteret tilstrækkeligt med data eller beviser for, at deres middel kan afhjælpe problemet.

»De undersøgelser, vi har lavet, er i hvert fald tilstrækkelige til, at man vil give sig til at kigge på det i detaljer og forholde sig principielt til, om man vil inkludere det specifikt i vores mærkning. Kort sagt kan man sige, at det, vi har lavet, i hvert fald ikke er så skudt i hovedet, at FDA (de amerikanske sundhedsmyndigheder) ikke gider kigge på det,« siger Anders Gersel Pedersen.

For Lundbeck er der nu to mulige scenarier, når den endelige dom falder til foråret: Enten får det danske selskab sin godkendelse - eller også bliver der stillet krav om yderligere dokumentation og flere kliniske data.

Brintellix blev godkendt i USA i 2013 til behandling af voksne patienter med svær depression.