Lang vej ud af dansk hotelkrise

Den danske hotelbranche er ekstremt presset, og meget tyder på, at branchen først for alvor træder ud af krisen i 2012. Det konkluderer Deloitte på baggrund af en ny omfattende analyse, men der er lys for enden af tunnelen.

Deloitte har netop analyseret sundhedstilstanden for 148 danske hoteller.Analysen peger på en ekstremt konjunkturfølsom branche, der er hårdt ramt af en nedgang i turismen og i antallet af forretningsrejsende. Til gengæld forventer man dog bedrae tider for branchen i 2012. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Vejen ud af krisen bliver lang og hård for den danske hotelbranche, der er en af de mest konjunkturfølsomme brancher. Vi skal formentlig ind i 2012, før branchen for alvor træder ud af krisen, vurderer revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte, der netop har analyseret sundhedstilstanden for 148 danske hoteller.

Deloittes nye analyse, der bliver offentliggjort i dag, giver et billede af en ekstrem konjunkturfølsom branche, der er hårdt ramt af en nedgang i turismen og ikke mindst i antallet af forretningsrejsende. Samtidig stiger hotelkapaciteten i hovedstadsområdet med 3.200 værelser eller 20 procent frem til udgangen af 2011, og markedet vil til at begynde med have svært ved at bære så voldsom en udvidelse.

Leder af Deloittes markedsgruppe for turisme og fritid, Helle Simonsen, fremhæver, at antallet af hotelovernatninger almindeligvis udvikler sig i takt med det generelle forbrug med nogle måneders forsinkelse. Da der er udsigt til en sløv udvikling i forbruget i 2010 og 2011, er der formentlig også udsigt til en sløv udvikling i antallet af overnatninger.

»Lavkonjunkturen og de mange hotelbyggerier, der blev sat i gang under højkonjunkturen, vil presse branchen de kommende år. Fra 2012 venter vi dog markant færre nye hotelprojekter, mens dansk og europæisk økonomi formentlig er i bedring. Først til den tid vil der være udsigt til markant bedre tider for branchen,« siger Helle Simonsen.

Nødvendige nye værelser

Hun fremhæver, at København på længere sigt sagtens kan bære de mange nye hotelværelser, og at det ligefrem er nødvendigt, hvis byen skal tiltrække flere helt store konferencer.

»Vi kan f.eks. se, at alt er booket under klimatopmødet, og erfaringerne viser, at en forøgelse af hotelkapaciteten gør det lettere at tiltrække flere store konferencer. Der er typisk en tilvænningsperiode, når hotelkapaciteten forøges, men det kan være med til at udvide markedet,« siger Helle Simonsen.

Hun understreger, at der i perioden 2001-2003, hvor hotelbranchen også var i voldsom krise, ligeledes var hotelbyggeboom i København, og mange var dengang skeptiske overfor, om det var holdbart. Men da konjunkturerne blev bedre, steg hotellernes belægning igen lidt efter lidt.

Til at begynde med må hotellerne dog spænde bæltet ind, for kombinationen af økonomisk krise og mange nye hoteller betyder, at både belægningen og priserne falder de fleste steder i branchen.

Det kunne mærkes tydeligt allerede i 2008, hvor næsten halvdelen af hotellerne i Deloittes analyse havde underskud. Hvert fjerde danske hotel befandt sig ved udgangen af 2008 ifølge Deloitte i en kritisk situation, hvor der var behov for større tiltag, hvis hotellerne skulle på ret køl.

Forventer vækst i 2012

I hotellernes brancheorganisation, Horesta, er formand Jens Zimmer Christensen enig med Deloitte i, at man formentlig skal frem til 2012, før hotelbranchen med overbevisning kan tale om krisen i datid.

»Det bliver formentlig også op ad bakke i 2010 og i lidt mindre grad i 2011. Nye værelser fører ikke til nye gæster med det samme, men på længere sigt er turismen et af de erhverv, hvor man forventer betydelig vækst i fremtiden. Lige nu og de kommende år er vi hårdt ramt, men hotelbranchen er en vækstbranche på længere sigt,« siger Jens Zimmer Christensen.

I september viste en omfattende kreditanalyse som kreditvurderingsbureauet soliditet lavede for Berlingske Business, at 37 procent af de danske hoteller er i fare for at gå konkurs i løbet af nogle år.