Landbrugsbanker: Giv landmændene en håndsrækning

Landbruget har brug for hjælp. Sådan lyder opfordringen fra de tre pengeinstitutter med størst andel af udlån til de forgældelde danske landmænd.

Landbrugsbanken Morsø Bank opfordrer politikerne til at komme det trængte landbrug til undsætning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historisk lave afregningspriser kombineret med en massiv gældspukkel har sendt dansk landbrug ud i en dyb krise.

Derfor bør politikerne komme de hårdt ramte danske landmænd til hjælp, lyder opfordringen fra de tre pengeinstitutter med størst andel af udlån til landbruget.

Reaktionen kommer efter Finn Østrup og Troels Troelsen fra Copenhagen Business School i dag i Berlingske Tidende opfordrer til en national handlingsplan for landbruget.

I Morsø Bank er bankdirektør Torben Sørensen grundlæggende imod statsindblanding.

"Men spørgsmålet er om vi nationaløkonomisk set har råd til at lave være være, når man ser på hvor vigtigt et eksporterhverv landbruget er. Her og nu kunne man godt give landbruget en håndsrækning. Måske ved at justere på skatter og afgifter som kan lette trykket i en periode," siger Torben Sørensen, der har 19 procent af sine udlån til landbruget.

Samme opfordring kommer fra Vordingborg Bank, der har 22 procent af sine udlån til landbruget.

"Det er en sektor vi skal passe på, da det er et meget vigtigt eksporterhverv for os," siger bankdirektør Ole Kühnel.

Han suppleres af Vagn T. Raun fra Sammenslutningen af Danske Andelsskasser.

"Der kunne godt være behov for hjælp. Men spørgsmålet er om EU-regler ikke er en hindring for at understøtte erhvervet," påpeger Vagn T. Raun.

Han har endnu ikke offentliggjort regnskabet for 2009. Men regnskabet for 2008 viste et samlet udlån på landbruget på 2,7 mia. kr. - svarende til 19 procent af andelskassernes samlede udlån.

Større nedskrivninger

Alle tre landbrugsbanker regner med, at landbrugets gældskrise kan betyde større nedskrivninger. Men samtidig afviser de alle, at de store udlån er en trussel for de enkelte banker eller den finansielle stabilitet herhjemme.

"Vi har reserveret en pæn andel af vores kapital til nedskrivninger på landbruget, men om der bliver brug for det er uvist. Det kommer jo helt an på hvordan de enkelte landmænd styrer driften.
Samtidig giver det lave renteniveau en håndsrækning. Nu mangler vi bare højere afregningspriser," siger Torben Sørensen, der ikke er nervøs for bankens overlevelse på grund af de store udlån til landbruget.

"Det gør mig ikke nervøs. Men vi har selvfølgelig stor fokus på området,da landbruget har en meget høj gældsandel og derfor er meget sårbar overfor renteudsving," siger Torben Sørensen, der i forbindelse med det nylige årsregnskab nedskrev 33 mio. kr. på landbrugslån.

Vagn T. Raun fra Sammenslutningen af Danske Andelskasser anerkender, at landbruget er i krise. Men han savner nuanceringen i debatten, da bankerne ikke nødvendigvis er i krise på grund af store udlån til landbruget.

»Jeg synes i diskussionen om landbrugets krise, at det er vigtigt, at skelne mellem, at landbruget altså er flere forskellige ting. Vi har udlån til svineproduktion, kvæg-produktion, mælkeproducenter, planteavl samt andet. Det andet dækker faktisk over en fjerdedel af vores udlån til sådan noget som pelsdyravl og biomasse, som ikke på samme måde er ramt af krisen," siger Vagn T. Raun.

I Vordingborg Bank oplever man også, at der er store forskelle fra landmand til landmand.

»Det er meget individuelt fra landmand til landmand, men det er klart en sektor, der er meget hårdt ramt på indtægtssiden. Samtidig er råvarene dog også blevet billigere. Jeg mener dog ikke, at det er nogen speciel trussel mod bankerne og den finansielle stabilitet," siger Ole Kühnel fra Vordingborg Bank.