Kopimiddel rammer med fuld styrke: »Vi kan presse priserne dramatisk ned«

Arkivfoto: Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novos kvaler i den store amerikanske insulinkrig er langt fra slut. De magtfulde indkøbsorganisationer i USA slikker sig allerede om munden i forventning om, at de i fremtiden vil trykke endnu flere rabatter ud af de globale medicinalselskaber og deres diabetesmidler.

Hos indkøbsgiganten Express Scripts konstaterer virksomhedens medicinske direktør, Steve Miller, at selskabet har fået en fantastisk trumf på hånden, der har sikret selskabet »fantastisk gode kontrakter på insulin«.

Det amerikanske selskabs supertrumf hedder Basaglar og er en slags kopiversion af verdens bedst sælgende diabetesmiddel, Lantus. Kopimidlet lander på markedet til december og er den udløsende faktor i den voldsomme priskrig, som gør ondt helt ind i knoglerne hos topfolkene i Novos hovedkvarter.

Basaglars ankomst betyder nemlig, at de amerikanske indkøbere har kunnet presse priserne på de eksisterende midler voldsomt ned på et marked, som ellers har været temmelig fastlåst i flere år.

»Vi har for første gang nogensinde været i stand til at forhandle om insulinpriserne. Når det gælder de langtidsvirkende insuliner, er det aldrig tidligere lykkedes for os at skabe en priskrig mellem de forskellige produkter. Introduktionen af Basaglar betyder, at vi nu har fået konkurrencen til at fungere, så vi kan presse priserne dramatisk ned,« siger Steve Miller.

25 pct. rabat på fremtidshåb

Ifølge det internationale finanshus JP Morgan kan priskrigen i USA få den konsekvens for Novo, at det danske selskab må sænke prisen på fremtidshåbet Tresiba, der netop er et langtidsvirkende insulin, med helt op til 25 pct. i 2017.

Hos Express Scripts lægger Steve Miller ikke skjul på, at de amerikanske indkøbere kan lægge et voldsomt tryk på diabetesselskaberne i en manøvre, der til forveksling kunne ligne en slags tak for sidst efter mange år med prisstigninger. Express Scripts vurderer, at udgifterne til diabetesmedicin i USA er steget med 14 pct. i 2015 og forudser, at priserne vil stige med yderligere 18 pct. i 2016.

»Vi må bare konstatere, at priserne på diabetesmidler er steget meget dramatisk i USA,« siger Steve Miller.

Hos Novo Nordisk erkender afgående topchef Lars Rebien Sørensen, at der nu er kommet andre boller på suppen på det amerikanske insulinmarked.

»Det er klart, at der med det billede, vi har set for 2017, vil være stor usikkerhed om priserne i 2018 også. Det er også derfor, at vi nu tilpasser omkostningerne,« siger Lars Rebien Sørensen.

Rebien: En ubehagelig overraskelse

Novo-topchefen mener, at den danske diabeteskoncern har gjort alt for at komme bedst muligt ud af forhandlingerne med de vigtige amerikanske indkøbskæmper.

»Jeg tror, at alle er blevet ubehageligt overrasket over, hvordan forhandlingssituationen endte med at falde ud. Vi er sådan set meget godt tilfredse, fordi vi lykkedes med at få adgang til det amerikanske marked hos alle de store forsikringsgrupper, men prisen var, at vi skulle give større rabatter. Det er selvfølgelig trist, men det vigtigste er at få produkterne ud,« siger Lars Rebien Sørensen.

Hos Express Scripts udsteder Steve Miller noget nær en garanti for, at der ligger flere grimme overraskelser og venter på Novo ved næste forhandlingsrunde, som efter planen bliver skudt i gang i foråret 2017.

»Vi er sikre på, at vi kan forsætte med at presse priserne inden for diabetesområdet,« lyder det fra Steve Miller.