Novo fortsætter derouten i ellers grønt marked

For anden handelsdag i træk er de danske aktier generelt set i fremgang, men udsvingene i torsdagens handel er ikke voldsomme, og der er også visse skår i glæden.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gælder blandt andet for medicinalselskabet Novo Nordisk, hvis aktie har været under hårdt pres igennem hele 2016, og det fortsætter torsdag, hvor Novo har varslet en større sparerunde.

Omvendt er der igen positiv opmærksomhed til Mærsk-aktierne, der understøttes af en gunstig udvikling i oliepriserne.

Samlet set stiger C20 Cap-indekset 0,3 pct. til 1024,72 - med 13 ud af 20 elitepapirer i fremgang.

Novo Nordisk, der falder med 0,8 pct. til 287,70 kr., oplyste torsdag morgen, at selskabet reducerer medarbejderstaben med 1000 ansatte. Og det er det meget omtalte prispres på det amerikanske marked, der er baggrunden for beslutningen.

- Det her er en situation, vi ikke kan ignorere. Indtægtsstigningen i USA næste år vil være lavere, end vi historisk har set, og det betyder, at vi er nødt til at tilpasse omkostningerne. Så det er en alvorlig situation, men det er ikke en krise, siger Lars Rebien Sørensen, der er administrerende direktør hos Novo Nordisk, til Ritzau Finans.

Nedskæringerne vil ramme forsknings- og udviklingsenheder herhjemme samt stabsfunktioner i hovedkvarteret i Bagsværd, oplyser Novo Nordisk.

I alt skal 500 af de nedlagte stillinger findes i Danmark, mens resten skal findes i de globale kommercielle organisationer.

Nyhederne omkring de vanskelige vilkår på det massive amerikanske marked har vejet tungt på Novo Nordisk-aktien i år, hvor papiret er det klart svagest præsterende i C20 Cap-indekset med et samlet fald på 28,1 pct. år til dato.

MÆRSK-MASKINERIET SOM SMURT I OLIE

Omvendt positiv er stemningen for anden handelsdag i træk omkring aktierne i A.P. Møller-Mærsk, der trækkes op af en stor prisstigning til olie, der satte ind onsdag aften.

Skæver man til det øvrige Europa, kan det også klart aflæses i Stoxx 600-indeksets undergruppe for olie- og gasselskaber, der er den bedst præsterende industrigruppe med et plus på 4,5 pct.

Herhjemme stiger Mærsks B-aktie med 1,3 pct. til 9740 kr.

Mærsk har desuden oplyst torsdag, at Maersk Drilling onsdag påbegyndte boringen i den første produktionsbrønd i det britiske Culzean-felt, der drives af Maersk Oil.

Brønden er den første af i alt seks planlagte brønde i feltet, hvor skal foretages fortløbende boringer de næste fem år. Den første gas ventes at kunne blive produceret i 2019.

Også ingeniørkoncernen FLSmidth er godt kørende - trukket op af en stigende tendens til de råvarerelaterede papirer på tværs af Europa. FLSmidth-aktien løftes med 1,8 pct. til 250,40 kr.

NKT SÆLGER PROBLEMFORRETNING I KINA

NKT Holdings kabeldivision, NKT Cables, sælger sine aktiviteter i Kina til Srising Technology Co., der er aktiv inden for de elektrificerede jernbaner i Kina og ejet af den kinesiske kapitalfond CAC Capital Management.

Transaktionen udgør 14,3 mio. euro på gældfri basis og er betinget af, at den bliver godkendt af de kinesiske myndigheder.

- Nu er det lykkes med den her kinesiske kapitalfond, som i forvejen er i forskellige industrier, som vi servicerer, og som måske kan lave nogle synergier, som vi ikke har. Og derfor er det en "win-win"-situation for vores medarbejdere i Kina, for vores aktionærer, og vi kommer ud af Kina på en god måde og får lukket de risici ned, der er, så virksomheden kan leve videre, siger Michael Hedegaard Lyng, der er topchef hos NKT, til Ritzau Finans.

Aktien i industriselskabet stiger med 1,3 pct. til 430 kr.

SÆNKEDE ANBEFALINGER

Fra analytikerside er der fokus til forsikringsselskabet Topdanmark og høreapparat- og headsetselskabet GN Group, der begge må lægge navn til sænkede anbefalinger.

Topdanmark har fået sænket sin anbefaling hos Royal Bank of Canada til "sector perform" fra "outperform", mens kursmålet er skåret til 183 kr. fra 198 kr.

Hos GN er det finanshuset Kepler Cheuvreux, der har sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb". Her er kursmålet dog fastholdt på 155 kr.

Topdanmark-aktien falder med 0,4 pct. til 186,20 kr., mens GN-papiret sætter sig 0,7 pct. til 145,20 kr.