Fagforbund om Novo Nordisk-fyringer: Det kommer helt bag på os

Fagforbundet HK, der organiserer 1.800 Novo Nordisk-ansatte, er rystet over de massefyringer, medicinalkoncernen har meldt ud. Det er en helt ny situation for både os og virksomheden, siger HK-formand.

Novos topchef  Lars Rebien Sørensen har annonceret kæmpe fyringsrunde, inden han selv fratræder Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks varslede massefyringer, som ventes at berører omkring 500 ansatte, har givet ekstra travlhed hos fagforbundet HKs afdeling for IT, Medier og Industri i Hovedstaden. Afdelingen organiserer laboranter og administrativt ansatte i medicinalkoncernens afdelinger i hovedstadsområdet.

»Fyringerne kommer meget pludselig, og vi er overraskede over, at de gennemfører så store fyringer. Vi vidste godt, at der var ansættelsesstop, men at der nu også kommer afskedigelser i det her omfang, kommer bag helt på os,« siger Ulla Jeppesen, formand for HK IT, Medier og Industri i Hovedstaden.

Hun kan ikke mindes fyringer i dette omfang hos Novo Nordisk i nyere tid.

»Det er en ny situation, både for os og for Novo Nordisk. Derfor skal alle lige finde ud af, hvordan vi griber det an.

HK organiserer i alt 1.800 Novo Nordisk-ansatte i Hovedstaden og Kalundborg. Langt hovedparten, omkring 1.500, er laboranter, resten er ansat i administrationen.

Forskning og administrative funktioner er to af de områder, der ifølge Novo Nordisk vil blive berørt.

»Alle vores medlemmer kan i princippet bliver berørt, men der er ikke meldt noget konkret ud i endnu om. Tilllidsrepræsentatner er på vej i forhandlingen om vilkårene, og vil forsøge at få reduceret antallet af fyringer, og forhandle sig frem til frivillige fratrædelser. Så snart vi kender resultatet af forhandlingerne, står vi som fagforening klar til at hjælpe dem, der bliver berørt,« siger Ulla Jeppesen.

Da Lundbecks nye topchef Kåre Schultz i august sidste år gennemførte massefyringer i medicinalkoncernen Lundbeck og afskedigede 300 ansatte i Danmark, blev HKs medlemmer også berørt. Erfaringen fra den gang er, at stort set alle kom hurtigt i arbejde igen.

Den gang så situationen anderledes ud for Novo Nordisk, der udvidede og ansatte nye medarbejdere i hastigt tempo. Hvordan det kommer til at påvirke jobmarkedet, at Novo Nordisk nu fyrer og har ansættelsesstop, er ifølge Ulla Jeppesen svært at forudsige.

»Ledigheden er heldigvis meget lav inden for det her område, så umiddelbart forudser vi, at det vil lykkes at få de fyrede i arbejde igen. Men nu, hvor Novo Nordisk ikke længere trækker nye medarbejdere til, kan man godt være bekymret for udviklingen. Heldigvis er der dog stadig andre virksomheder inden for branchen, hvor det går stærkt,« siger Ulla Jeppesen.